Home

Nieuws 31 reacties

PvdD wil Nederlands fairtrade-keurmerk

Den Haag – De Partij voor de Dieren pleit voor de invoer van een Nederlands fairtrade-keurmerk voor landbouwproducten.

Met dit zogenoemde 'eerlijkeprijsbewijs' zou de tussenhandel moeten kunnen aantonen dat zij de boer een bedrag hebben betaald dat kostprijs dekkend is, inclusief de kosten die zijn verbonden aan het voldoen aan maatschappelijke eisen op het gebied van dierenwelzijn, gezondheid, natuur en milieu.

De partij zal dit onderwerp te berde brengen tijdens de begrotingsbehandelingen dinsdag. Met dit bewijs zouden handelaren, supermarkten en andere winkeliers moeten kunnen aantonen dat de prijs die zij voor een product hebben betaald de kosten van de boer dekt. "In de prijs die de boer voor zijn product krijgt dienen de daadwerkelijk gemaakte kosten gedekt te zijn", zo stelt Marianne Thieme van de PvdD. "Supermarkten en andere afnemers dienen dit te kunnen aantonen, om zo de kwaliteit van het voedsel, dierenwelzijn en de bescherming van natuur en milieu te kunnen waarborgen."

Laatste reacties

 • koestal

  hoeveel keurmerken moet een product over een paar jaar wel niet hebben ? en welke prijs mag er op staan ?

 • Elevage

  toch klinkt dit best aardig. Het lijkt erop alsof er iets voor de landbouw gedaan wordt, .........lijkt............

 • Bloemestein

  Eindelijk iets zinnigs van deze partij, of zou de vegetarische slagerij toch niet zoveel opleveren?

 • november1966

  supers gaan dan fijn de producten uit het buitenland halen, want dan ze willen gewoon zo goedkoop inkopen

 • november1966

  supers gaan dan fijn de producten uit het buitenland halen, want dan ze willen gewoon zo goedkoop inkopen

 • Burgerman9

  Het voorstel van de PvdD heeft m.i. als achtergrond dat consumenten bereid zijn een reeele prijs te betalen voor een produkt waarvoor rekening is gehouden met dierenwelzijn, gezondheid van de mens (ic geen preventieve antibiotica) en het milieu ( mestverwerking ipv teveel mest uitrijden) .
  Waarom gaan de hiervoorgaande reacties alleen maar over geld ,of de boeren er financieel beter van worden? Waarom snappen zij nog steeds niet dat voedsel meer is dan iets waar je geld mee kan verdienen?

 • 205788051

  PvdD praat zoals altijd als de bekende kip zonder kop. Ze verzinnen een groot aantal regels/eisen die niet reëel zijn en nooit kosten dekkend zijn te maken. Burgerman9 is denk ik met hetzelfde sop overgoten en snapt kennelijk ook niet dat de consument hiervoor (op een enkele uitzondering na) hiervoor een meerprijs wil betalen. Misschien een PvdD-er?? Dus ook niet, die houden heus wel de hand op de knip. Met andere woorden: stop dit dwaze voorstel maar gouw in de doofpot.

 • Mozes

  Waarom de reacties alleen over geld gaan @burgerman? Nou, omdat de consument alleen voor de laagste prijs gaat.

 • melkveehouder .

  Als ik goed lees dan staat er; ' In de prijs die de boer voor zijn product betaald krijgt dienen de daadwerkelijk gemaakte kosten gedekt te zijn.' Komt er dus op neer dat de berekende arbeid van de ondernemer en zijn gezinsleden niet vergoed wordt. Wat is er eigenlijk zo goed aan dit voorstel vraag ik me af gelet op voorgaande reacties?

 • Ferm

  Het is net wat @november 1966 zegt, dan gaan de supers het uit het buitenland halen. @Burgerman9, jij gaat je betaalde baan, waar je een inkomen om van te leven uit moet halen, toch ook niet voor niets doen?
  Nog altijd is het zo dat het grootste deel van de consumenten voor de laagste prijs gaan, net wat @Mozes zegt.
  Als de PvdD verschil wil maken voor de Nederlandse producent kan ze beter producten die uit het buitenland in de schappen van de supers liggen ook aan onze eisen laten voldoen, want dan moet de consument wel en creër je een gelijk speelveld voor Nederlandse producenten.

 • koestal

  ja ,ze halen nu al de kippeneieren uit de Oekraine ,die hoeven niet aan eisen te voldoen ,ook nog lekker goedkoop,is ook niemand uit te leggen,zo,n ongelijk speelveld is de EU nu al

 • trijnie

  Goede zaak, ik sta er volledig achter.
  En er zijn beslist wel mensen die graag Nederlandse zuivel, vlees en groente willen kopen maar het is wel zoeken als je bij de super staat, vooral als je nog weleens bij een andere winkel komt.
  In Engeland weten ze er wel weg mee, gewoon een teken erop dat het engels is. Moesten ze hier ook doen.
  Maar er moet wel gewerkt worden aan de bewustwording van de consument.

 • nedviand1

  Laat mevr. Thieme eerst eens beginnen met ' fair politics ' waarmee ik bedoel dat er geen kamerlid is die een directe, noch indirecte verbinding heeft met het belang dat hij/zij verdedigt. Het is toch compleet van de zotte dat de man van mevr. Thieme er direct belang bij heeft dat zij zich tegen de consumptie van dierlijke proteïne uitspreekt :( . In plaats van haar sluit zin over de zogenaamde bio-industrie zou zij slechts oprecht zijn als zij steeds zou uitspreken ' ik zeg dit om de bizz van mijn man te bevorderen '.
  Pieter J. den OUDEN+

 • bankivahoen

  Klopt Trijnie @ , maar op de een of andere manier willen supermarkten niet dat het met grote letters vermeld staat op de verpakking .

 • John*

  je kan beter in plaats van de producten de supermarkt als geheel certificeren. En er een spotje aanhangen als supermarkten niet voor het certificaat gaan. Ze mogen dan een boer best vergelijken met een 6 jarig dat voetballen in elkaar naait in een chinese fabriek.

 • trijnie

  Bankivihoen, het moet toch mogelijk zijn hier iets aan te doen? Jullie staan toch niet helemaal machteloos?
  Alleen doe je niets maar met meer kun je wat.
  Als ik zie wat Wakker Dier teweeg brengt dan moeten veel boeren op die manier toch ook kunnen lobbyen???
  Ik als consument ben het ook behoorlijk zat om smerig paardenvlees uit amerika op mijn pizza's te krijgen en honig uit bv tsjernobel.

 • alco1

  Wat Wakker Dier presteert?
  In feite helemaal niets, alleen maar commentaar.
  Zie hen als supporters bij een voetbalmatch t.o.v. de scheidsrechter en spelers.

 • poldes

  een fair trade melkprijs voor de boer.
  als er die ooit komt; dan hebben wij al iets meer dan nu.
  Nu leveren wij fair geproduceerde melk en krijgen de zogenaamde(omgevingsprijs).die door de boerdrijmelkinnemer aan ons wordt uitgelegd en betaald.
  Wat jaren geleden werd er een paar eurocent inkomenstoeslag ingevoerd
  voor ons omdat wij anders boven de wereldmarkt produceerde;en verdomd,het werkte.
  de uitbetaalprijs door onze zuivelverwerkers daalde meteen met meerdere eurocenten.
  Nu de wereldmarktprijs van boerderijmelk op veel plaatsen hoger is
  als in Nederland,spreken de Nederlandse zuivel al van een ,,WestEuropese omgevingsprijs'die zij ons betalen.
  ondertussen moeten wij de koeien verplicht dagelijks de weilanden rond sturen en dan de ,,fairtrade mestboekhouding'voor deze dieren bijhouden en zouden wij eigenlijk nog grondgebonden koeien moeten hebben.
  Het is momenteel zover dat wij als melkveehouder alles voor onze melkinnemer doen.
  En de tegenprestatie is dat deze alles in het werk zetten om ons een ,,fair trade melkprijs'uit te betalen.

 • poldes

  de laatste 2 regels van 18
  om ons hiervan te weerhouden.

 • J@gertje

  NeeTrijnie!
  Wat lees ik nu?
  Eet jij smerig paardenvlees uit Amerika op jouw pizza's en honig uit Tsjernobyl???
  Ik had van jou als onvervalste 'landleven vrouw' toch echt verwacht dat jij alleen streekgebonden producten zou gebruiken.
  Vlees van de plaatselijke eco vleesboerderij is net als honing van de plaatselijke imker volop verkrijgbaar.
  Zelfs met jouw bundertje grond kun je er prima een koetje, een varkentje een paar legkippen en een moestuintje voor eigen consumptie op nahouden en zo eerlijk en 'duurzaam' voor jezelf produceren.
  Nee dit valt me toch zwaar van je tegen.

 • trijnie

  Jagertje, doe even normaal. Het zou mooi zijn als je een pizza zou kunnen kopen met de herkomst van alle produkten erop maar de verpakking zou te klein zijn. Natuurlijk koop ik het vlees niet uit verweggistan maar veel mensen doen dit wel uit onwetendheid en onverschilligheid. Met een made in Holland zouden meer consumenten hiervoor kiezen.
  En een koetje en varkentje mag je als burger niet zomaar houden en dan nog zou ik een kuddedier niet in zijn uppie willen houden.
  Maar je bekijkt het maar, het zal bij heel veel mensen wel altijd klagen blijven ipv uit de apathie uit stappen en op zoek gaan naar een betere toekomst. Maar let wel je krijgt in het leven niets voor niks.

 • trijnie

  Alco, je vergist je behoorlijk. Wakker Dier is jullie boeren de baas.
  En niet alleen jullie maar ook de supermarkten en fabrikanten. Ik sta er soms versteld van.

 • trijnie

  Jagertje, doe even normaal. Het zou mooi zijn als je een pizza zou kunnen kopen met de herkomst van alle produkten erop maar de verpakking zou te klein zijn. Natuurlijk koop ik het vlees niet uit verweggistan maar veel mensen doen dit wel uit onwetendheid en onverschilligheid. Met een made in Holland zouden meer consumenten hiervoor kiezen.
  En een koetje en varkentje mag je als burger niet zomaar houden en dan nog zou ik een kuddedier niet in zijn uppie willen houden.
  Maar je bekijkt het maar, het zal bij heel veel mensen wel altijd klagen blijven ipv uit de apathie uit stappen en op zoek gaan naar een betere toekomst. Maar let wel je krijgt in het leven niets voor niks.

 • alco1

  Trijnie. Als jij morgen een tas met twee bakkeien en een wekker laat staan bij een belangrijk gebouw en je belt voor een aanslag, dan weet iedereen daarvan morgenavond. Wat ik zeggen wil: 'Afbraak is zo gemakkelijk, Laat ze zelf iets neerzetten dan kunnen wij ook commentaar geven. Mensen die commentaar hebben bij een voetbalwedstrijd nodig ik ook altijd uit om de volgende week te komen fluiten. Niemand komt. Maar net als de mensen van wakker Dier zijn het de mensen die alles kapot maken.

 • trijnie

  Alco ze hebben een doel en dat is meer diervriendelijkheid. Ze overdrijven daar nogal in en dat ben ik met je eens.
  Maar wat jij voelt als tegenstander kan ook een medestander worden.
  Zoals ze nu bezig zijn met de kooieieren uit de Oekraïne is mooi meegenomen dat meer consumenten hier van weten en het heeft zijn vruchten al afgeworpen.
  Wakker Dier heeft een site daar kun je op mee reageren en zou je sommige dingen kunnen weerleggen en ook de soms domme reacties lezen. Ik doe het ook weleens maar ben het een beetje beu, er wordt vaakzo weinig naar elkaar geluisterd dat ik me vaak een roepende in de woestijn voel.

 • alco1

  @Trijnie. Ik weet niet of je je het kunt herinneren, Wij zijn hier op dit forum begonnen met de supers voor te leggen om buitenlandse producten te weren waar de Nederlandse eisen niet nageleefd worden.

 • J@gertje

  Trijnie toch, op je teentjes getrapt?
  I.d.d. je krijgt in dit leven niets voor niets en wat je weggeeft krijg je in veel gevallen ook weer terug.
  Denk daar maar eens over na.

 • veldzicht

  @ Trijnie,Wakkerdier(en pvdD)zullen nooit van z,n leven medestanders worden
  daar ze van de veeteelt af willen en we allemaal vegetarier of nog beter veganist moeten worden,als ze dat zelf willen vind ik dat best maar dan
  moeten ze niet om anderen te overtuigen constant lopen liegen ,bedriegen de boel verdraaien om de sector zwart te maken.nu begrijp ik dat wel ,af en toe moeten ze flink op de trom roffelen om sponsorgelden binnen te krijgen en die marginale dieren partij niet helemaal van de kaart wordt geveegd.

 • koestal

  een Thieme logo er op

 • trijnie

  J@gertje, graag wat duidelijker. Ik ben mij van geen kwaad bewust, hoewel ik natuurlijk niet zonder zonden ben.....

 • Henk j

  Wat is de meerwaarde van keurmerken alleen maar minder beuren en harder werken en meer regels

Laad alle reacties (27)

Of registreer je om te kunnen reageren.