Home

Nieuws 4 reacties

'Pas adviezen over eten nitraatrijke groenten aan'

Den Haag – Consumenten kunnen gerust meer dan twee keer per week nitraatrijke groenten, zoals spinazie, sla, bietjes, andijvie en bleekselderij, eten. Ook de combinatie van deze groenten en vis en schelpdieren is niet zo gevaarlijk als gedacht. Dat concludeert het bureau Risicobeoordeling & Onderzoeksprogramma van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), de voedselveiligheidswaakhond.

De NVWA adviseert het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport bestaande adviezen aan te passen. Nitraat kan in het lichaam worden omgezet in nitriet, dat mogelijk kankerverwekkende nitrosamines kan vormen. Wetenschappelijk bewijs is echter beperkt en de gevormde hoeveelheden blijken te klein om te leiden tot nadelige gezondheidseffecten.
Het Voedingscentrum heeft de adviezen reeds ingetrokken. De NVWA adviseert twee gezondheidsadviezen over nitraat nog wel in stand te houden. Ouders wordt geadviseerd om flesvoeding voor baby's niet aan te maken met water uit privé-bronnen, omdat water uit privé-bronnen door bemesting van omliggende velden hogere concentraties nitraat kan bevatten.
Ook het dagelijks gebruiken van nitraatrijke (sport)supplementen als bietensap of bietensapconcentraat wordt afgeraden.

Laatste reacties

 • Elevage

  en daar komen ze jaren later achter.
  Eerst de hele bevolking op stangen en dan weer intrekken........ zo gaat het in heel Nederland geloof ik

 • blc1

  Een prachtig voorbeeld van hantering van het voorzorgsprincipe, elevage, wees blij dat we het zo in Nederland georganiseerd hebben .

 • abtje

  Collega van Henk Tennekes. Toxicologen weten precies heel veel van een heel klein puzzelstukje. Het grote geheel zien ze niet of interpreteren ze onjuist.
  Zal wel altijd zo blijven.

 • Henk Tennekes

  #3. Verder kun je er niet naast zitten. Mijn kracht was juist het grote geheel te zien als een klein onderdeel ontbreekt. Al mijn voorspellingen zijn ook uitgekomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.