Home

Nieuws 615 x bekeken

Ook werktijdverkorting door EU-sancties

Den Haag - Ook bedrijven die direct zijn getroffen door EU-sancties tegen Rusland, kunnen werktijdverkorting voor hun medewerkers aanvragen. Eerder stelde het kabinet die regeling al open voor bedrijven die zijn getroffen door de Russische boycot van EU-goederen.

De EU-sancties tegen Rusland zijn net als de Russische boycot buitengewone omstandigheden die niet tot het gewone ondernemersrisico kunnen worden gerekend, heeft minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken vrijdag laten weten. Vandaar dat de regeling voor werktijdverkorting per 1 november ook voor deze gevallen gaat gelden.

Om in aanmerking te kunnen komen voor werktijdverkorting moeten bedrijven voldoen aan een aantal voorwaarden. Zo moet de werkvermindering ten minste 20 procent per week zijn en minimaal 2 en maximaal 24 weken duren. Aanvragen kunnen bij het ministerie van Sociale Zaken worden ingediend.

Tot nu toe zijn 20 aanvragen ingediend voor werktijdverkorting als gevolg van de Russische boycot. Het gaat om 113 werknemers. Inmiddels zijn 12 aanvragen goedgekeurd voor 68 werknemers.

Verladersorganisatie EVO en exportvereniging Fenedex zijn blij met de regeling. De organisaties pleitten eerder al voor een pakket maatregelen dat de schade van ondernemers uit alle getroffen sectoren door de EU-sancties zo veel mogelijk voorkomt of compenseert. EVO en Fenedex stelden destijds dat veel sectoren op de lange termijn te maken krijgen met de negatieve effecten van de sancties. Buiten de agrarische sector zijn dat ook bedrijven in de voedselverwerkende of olie- en gasindustrie.

Of registreer je om te kunnen reageren.