Home

Nieuws 510 x bekeken

Nieuwe regels voor vreemde soorten in EU

Brussel – De Europese Commissie heeft nieuwe regels opgesteld om planten en dieren uit andere delen van de wereld die een bedreiging vormen voor de Europese biodiversiteit en de economie aan te pakken. De nieuwe regelgeving moet voorkomen dat nieuwe schadelijke soorten de EU binnen komen.

Er wordt een lijst opgesteld met uitheemse soorten die schadelijk kunnen zijn en daardoor niet mogen worden ingevoerd, aangeboden, geteeld of gehouden. Deze lijst wordt minimaal iedere zes jaar geëvalueerd. Lidstaten mogen ook zelf een lijst opstellen van soorten die niet in het land of gebied voorkomen, maar mogelijk wel elders in Europa. Ook deze mogen geweerd worden.

Om de vreemde soorten te monitoren wordt een controlesysteem opgezet waarbij vroege detectie en snelle uitroeiing centraal staan. De lidstaten worden verantwoordelijk voor de uitvoering en moeten ook handhaven als de regels niet goed worden opgevolgd.
Het Europees Parlement heeft deze zomer al goedkeuring gegeven aan een systeem om vreemde soorten tegen te gaan. De schadelijke soorten kosten de Europese Unie naar schatting €12 miljard per jaar. In de Europese Unie komen naar schatting ruim 12.000 soorten voor die vreemd zijn aan de natuurlijke omgeving, ongeveer 15 procent daarvan is invasief. Voorbeelden zijn de Aziatische tijgermug, en de reuzenberenklauw.

Of registreer je om te kunnen reageren.