Home

Nieuws

Nieuw besluit over stukken MKZ Kootwijkerbroek

Den Haag - De juridische strijd over de uitbraak van de veeziekte mond-en-klauwzeer (MKZ) in het Gelderse Kootwijkerbroek in 2001 is nog niet afgelopen. De Raad van State heeft de staatssecretaris van Economische Zaken woensdag opgedragen om over de openbaarmaking van (delen) van drie documenten een nieuw besluit te nemen.

Het gaat om documenten die betrekking hebben op de besmetverklaring van een bedrijf in Kootwijkerbroek in 2001 en de daarop volgende ruiming van tienduizenden dieren.

De staatssecretaris is via de rechter gedwongen een groot aantal documenten over de afhandeling van de besmetting in Kootwijkerbroek openbaar te maken. Maar telkens besluit de staatssecretaris ook om een deel van de documenten niet te openbaren. Dat gebeurt deels omdat er sprake is van persoonlijke opvattingen van ambtenaren. De staatssecretaris was daarbij niet bereid om de opvattingen wel te openbaren, zonder dat ze herleidbaar zijn naar degene die ze geuit heeft.

De rechtbank droeg het ministerie vorig jaar al op om meer documenten openbaar te maken. Dat gebeurde, maar er waren zoveel gegevens onleesbaar gemaakt dat de stukken daardoor waardeloos waren. De hoogste bestuursrechter ziet bijvoorbeeld niet in waarom datum en tijdstip van verzonden e-mails vertrouwelijk zouden moeten zijn.

Volgens de Raad van State heeft het ministerie duidelijk gemaakt dat een deel van de gevraagde documenten niet bestaat of niet meer bestaat. En voor een ander deel is de rechter het ermee eens dat de documenten niet openbaar zijn gemaakt.

De hoogste bestuursrechter wil wel dat het geschil nu spoedig is afgerond en heeft de staatssecretaris daarom opgedragen binnen twee weken met het nieuwe besluit te komen.

Of registreer je om te kunnen reageren.