Home

Nieuws 711 x bekeken 1 reactie

Mengvoerindustrie gebruikt meer soja

Den Haag – Het totale verbruik van sojaproducten in veevoeders bedroeg in de jaren 2011, 2012 en 2013 gemiddeld 1,8 miljoen ton product, exclusief sojahullen en dat is meer dan in voorgaande jaren.

Inclusief hullen komt de import waarschijnlijk uit op 2,1 miljoen ton. Voor de binnenlandse consumptie van dierlijke producten bedraagt het verbruik exclusief hullen circa 700.000 ton sojaproduct per jaar.
Dit blijkt uit een inventarisatierapport van LEI Wageningen UR. De totale benodigde oppervlakte sojateelt voor het Nederlandse sojaverbruik in de veehouderij bedraagt circa 780.000 hectare. Dit is minder dan 1 procent van het wereldwijde teeltareaal, dat zich vooral in VS, Brazilië en Argentinië bevindt. In Brazilië wordt de teelt geassocieerd met illegale ontbossing en het verdringen van inheemse volkeren.
Het totale verbruik van 1,8 miljoen ton is hoger dan in een eerdere LEI-inventarisatie over de jaren 2008, 2009 en voorjaar 2010. Het importvolume van sojaschroot, sojaolie en sojabonen voor verwerking in veevoer kwam in die inventarisatie uit op 1,5 miljoen ton, wederom exclusief hullen. De import van hullen werd ook toen geschat op 300.000 ton.
Het gebruik van soja hangt mede samen met de prijsontwikkeling van concurrerende producten. Soja wordt veel gebruikt omdat het eiwitrijk is. Circa 38 procent van een sojaboon bestaat uit eiwit en 18 procent uit olie. De olie wordt vooral gebruikt in de voedingsmiddelenindustrie maar ook in beperkte mate om biodiesel mee te vervaardigen.
Het totale verbruik van palmolieproducten in mengvoeders in de periode van 2011 tot en met 2013 bedroeg gemiddeld 114 duizend ton per jaar, waarvan 46.500 ton voor binnenlands verbruik. De totale benodigde teeltoppervlakte voor palmolie voor het Nederlandse palmolieverbruik in de veehouderij bedraagt circa 31.000 hectare. Dit komt overeen met 0,2 procent van het wereldwijde teeltareaal, dat vooral in Indonesië en Maleisië ligt.
De cijfers zijn verzameld in opdracht van de veevoerkoepel Nevedi, dat ze wil gebruiken om duurzame inkoopdoelen mee te staven.

Eén reactie

  • koestal

    Soja is wel omstreden ,maar niet verboden

Of registreer je om te kunnen reageren.