Home

Nieuws

Meer winst voor Pepsico

Purchase – Pepsico heeft het afgelopen kwartaal een nettowinst geboekt van $2 miljard (€1,6 miljard), 5,3 procent meer dan een jaar eerder. De Amerikaanse voedingsgigant zag de omzet 2 procent toenemen tot $17,2 miljard (€13,6 miljard). Het bedrijf verhoogt zijn winstverwachting maar blijft onder vuur liggen van een belangrijke aandeelhouder.

Pepsico produceert een breed assortiment voedingsmiddelen, van cola tot chips en van yoghurt tot fruitdranken. Het bedrijf zag voorgaande kwartalen de cijfers steeds verder onder druk komen, omdat de economieën van ontwikkelde landen langzaam blijven groeien, terwijl in opkomende economieën politieke en sociale onrust heerst.
Volgens topvrouw Indra Nooyi speelt dat laatste in Oost-Europa, het Midden-Oosten en een aantal markten in Latijns-Amerika. Ze noemt geen landen maar doelt waarschijnlijk op het geweld in Oekraïne, Irak, Syrië en Libië en daarnaast op het faillissement van Argentinië. Pepsico is net als Unilever en Nestlé voor een groot deel van de omzet afhankelijk van verre markten.
De omzetgroei werd gedrukt omdat de waarde van de dollar tegenover andere munteenheden is toegenomen. Zonder wisselkoerseffect was de omzet ruim 3 procent gegroeid. Naar verwachting blijft de dollar nog wel even aan waarde winnen. De groei kwam louter van de snackdivisie Frito-Lay vandaan. De al langer weinig groeiende divisie die dranken maakt, boekte een gelijke omzet aan vorig jaar.
De activistische aandeelhouder Trian fund Management, geleid door de bekende investeerder Nelson Peltz, blijft aandringen op splitsing van het bedrijf. Nooyi weigert vooralsnog, omdat het bedrijf meer marktmacht heeft door snacks en dranken gelijktijdig aan te bieden bij supermarkten. Volgens een opiniepeiling die gedaan is in opdracht van Peltz is een kleine meerderheid van investeerders voor splitsing.

Of registreer je om te kunnen reageren.