Home

Nieuws 720 x bekeken

Massachusetts verplicht composteren voedselafval

Boston – De Amerikaanse staat Massachusetts verbiedt het weggooien van voedselafval. Bedrijven die goed zijn ten minste 1 ton voedselafval per week moeten voedselafval laten omzetten in compost, meststoffen of groene energie.

Het betreft volgens Massachusetts de meest ambitieuze maatregel tegen voedselverspilling ooit. Volgens schattingen van de staat, gelegen in het noordoosten van de Verenigde Staten, treffen de maatregelen circa 1.700 organisaties. Het betreft met name ziekenhuizen, gevangenissen, hotels en supermarkten maar ook voedselverwerkers. Onder voedselafval worden tafelresten, voor consumptie ongeschikte groente en fruit en voedingsmiddelen die over de datum zijn verstaan.
Voedselafval is een nationaal probleem. Jaarlijks zou in de VS 36 miljoen ton voedsel worden verspild. Massachusetts is niet de eerste staat in de VS die voedselafval verbiedt: Vermont en Connecticut stelden eerder vergelijkbare regels in maar dan voor bedrijven en instellingen die 2 ton voedselafval per week voortbrengen.
Massachusetts geldt met een inwonertal van 6,6 miljoen zielen bovendien als aanmerkelijk groter dan Connecticut en vooral Vermont, dat minder dan 650.000 inwoners telt. Mede door de aanwezigheid van één van de meest economisch succesvolle Amerikaanse steden, Boston, en enkele beroemde universiteiten wordt het beleid van de staat scherp gevolgd.
In Massachusetts is circa een kwart van de afvalstroom 'organisch', wat betekent dat ze in principe geheel biologisch afbreekbaar is. Het laten vernietigen kost meer dan $60 dollar per ton en wanneer het materiaal afbreekt, komen het schadelijke gas methaan vrij. Makkelijk is de transitie niet. De regels gelden vanaf 1 oktober maar hadden volgens de oorspronkelijke planning al in juli van kracht moeten worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.