Home

Nieuws

Letten, Litouwers en Vlamingen ontvangen inkomenstoeslagen eerder

Brussel – Boeren in Letland en Litouwen krijgen het grootste deel van hun inkomenstoeslagen nog dit jaar, vanwege de grote effecten die zij voelen van de Russische boycot. Dit meldt persbureau Agra Europe.

De Europese Commissie heeft beide landen toestemming gegeven op tot 70 procent van de te ontvangen inkomenssteun dit jaar al uit te betalen, terwijl de rest van Europa sinds vorig jaar tot 50 procent van de directe inkomenssteun uit GLB-gelden voor 16 december mag betalen. Een voorwaarde is wel dat controles van de opgaven voor die tijd zijn uitgevoerd. Letland en Litouwen waren de enige landen die de commissie vroegen om dit jaar een hoger voorschot uit te mogen betalen. Vlaanderen besloot afgelopen week wel om het voorschot van 50 procent op de inkomenstoeslag eerder dan normaal uit te betalen.

Op 30 oktober zullen daar alle voorschotten uitgekeerd zijn, omdat bedrijven in financieel zwaar weer zijn geraakt door de boycot van Rusland op agrarische producten. "De economische gevolgen van de Ruslandcrisis laten zich sterk voelen in de sector," zo stelt Joke Schauvliege, Vlaams minister van omgeving, natuur en landbouw. "We doen ons best op alle fronten om deze situatie draaglijker te maken voor de land- en tuinbouwers. Daarom heb ik beslist gebruik te maken van de mogelijkheid die Europa haar lidstaten biedt om vervroegd een voorschot uit te betalen."

In Nederland is de afgelopen twee jaar geen voorschot uitbetaald. In plaats daarvan trachtte Dienst Regelingen in december het volledige bedrag naar zoveel mogelijk boeren over te maken.  Vorig jaar ontving 90 procent van de bedrijven de toeslag voor de jaarwisseling. Wanneer de Nederlandse toeslagen over 2014 worden uitbetaald is nog onbekend. Volgens de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland zou de staatssecretaris eind september de betaalplanning bekend maken, maar deze laat vooralsnog op zich wachten.

Of registreer je om te kunnen reageren.