Home

Nieuws 2336 x bekeken 15 reacties

LTO: meer geld voor verduurzamen

Den Haag – Het kabinet pleit voor verdere verduurzaming van de agrarische sector. Dan moet er niet tegelijkertijd gekort worden op de regelingen die de verduurzaming aanjagen. Dat zegt Albert Jan Maat, voorzitter van LTO Nederland.

Hij doet deze uitspraak aan de vooravond van de begrotingsbehandeling van het ministerie van Economische Zaken in de Tweede Kamer. Staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma bezuinigt in haar begroting op de investeringsregelingen Vamil, MIA en EIA. Hier is Maat het niet mee eens. LTO Nederland is bereid om eventueel te kijken hoe deze regelingen kunnen worden samengevoegd en beter afgestemd worden op echte innovaties.

LTO pleit voor meer steun aan de verduurzaming van de agrarische sector. "Het kabinet wil de positie van de agrarische keten versterken, maar trekt steeds minder uit voor de verduurzaming van de sector", constateert LTO. In de sector is volgens de organisatie veel ambitie om te verduurzamen. "Boeren en tuinders leveren op dat gebied prima prestaties. Maar een beetje smeerolie hebben we hard nodig", aldus Maat.

Laatste reacties

 • gerjan slingenbergh

  Conclusie; Maat vindt dus dat de huidige landbouw niet duurzaam is.

 • alco1

  En dan de grote vraag weer: 'Wat is duurzaam'
  Want we weten zo langzamerhand wel dat er zeer verschillende interpretaties aan gegeven worden.

 • Henk Tennekes

  Ik ben het volkomen eens met Albert Jan Maat. Laten we grootschalig investeren in de verduurzaming van de Nederlandse landbouw ter bevordering van gezonde voeding en een gezonde leefomgeving. Het zou niet de eerste keer zijn dat Nederland een voortrekkersrol speelt die wereldwijde navolging kan vinden.

 • WT

  Beren afmesten is absoluut NIET duurzaam.
  Topigs 50 zeugen en nakomelingen zijn verreweg het meest duurzaam.
  Castreren van 4 dgn oude biggen is vrijwel pijnloos, dus duurzaam,
  ook onverdoofd!!!!!
  Beren afmesten, met uitzondering van T50 nakomelingen is zeer slecht
  voor het welzijn.
  Gemiddelde toomgroottes van 15 of meer is niet duurzaam.
  Geboortegewicht van 1500gr en meer is pas duurzaam.
  Spenen voor 4 wkn is niet duurzaam.

  Er is dus nog genoeg werk aan de winkel in de varkenshouderij.

 • aarthamstra1

  Een kwestie van marketing .Bijv MCdonald bak de gehele dag snacks ,wat niet word verkocht binnen de tijd word afgevoerd. vele tonnen frites/vlees ongebruikt afgevoerd ( de boer moet duurzaam zijn??) vele tonnen onnodig papier, plastiek word er bij verkocht en toch een imago van groen bezig zijn. Terwijl het de grootste milieu vervuilers zijn . Heb ik het niet eens over de smaak DE POLITIEK vind het prachtig , het volk vreet het massaal,. Het omgekeerde geld voor de boer.,

 • J@gertje

  alco1 schreef:
  En dan de grote vraag weer: 'Wat is duurzaam'

  Duurzaam is het meest gebruikte, niets zeggende, mode woord wat te pas, en te onpas gebruikt wordt en het meest uitgebraakt wordt door de dierenpartij.

 • abtje

  LTO is in staat om met Fc af te spreken dat melkvee alleen nog maar in gecertificeerde stallen melk mogen produceren.

 • aarthamstra1

  Abtje ,je moet beginnen bij FC die van alles verkoopt onder de naam zuivel
  DAT GEEN ZUIVEL IS allerlei rotzooi het meest vult FC met verdikkingsmiddelen,smaakstoffen , maiszetmeel, chemicaliën enz
  En boeren moeten de (weide) koeien duurzaam houden ., En LTO????
  wil dat je het licht dimt .ook duurzaam.

 • gjh

  weer een slap verhaaltje van Maat om je leden zoet te houden. oftewel Maat als je niets weet zeg dan niets.

 • zon

  Waarom zijn mensen nog lid van LTO?

  Ben altijd weer verbaasd wat voor een onzin uit die organisatie komt.
  (op enkele punten na dan)

 • j.verstraten1

  gjh, je weet best dat als je ( de overheid) wilt dat de maatschappij verduurzaamt dat je hier finaniciële prikkels voor moet geven anders gebeurt er niks. Dit gold/geld voor alternatieve energie, maar ook middels lagere bijtelling op zuinige auto's ea. initiatieven welke gestimuleerd worden middels de centen van de belastingbetaler.
  Zo ook in de landbouw, middels eia, vamil mia. Volkomen terecht en sterk argument van Maat om deze stimulansen in stand te houden.

 • j.verstraten1

  Trouwens, landbouw is per definitie nooit duurzaam. Net zo min als de mens ooit duurzaam zal zijn/worden.
  We kunnen hoogstens verduurzamen, en dat is een werkwoord.

 • gjh

  zon prima reactie, verstraten de politiek heeft geld nodig dus is dit een slap verhaal van maat. voor verduurzaamheid wordt echt geen geld uitgetrokken. Ze trekken geld uit voor andere onnodige dingen.

 • abtje

  @j.verstraten1
  Ben je er toch. Als ze echt willen verduurzamen, vanaf 2016 alleen nog melk accepteren van melkveehouders die een gecertificeerde stal hebben.
  Dan ben je in een klap af van te veel melk en mest.

 • gjh

  verstraten ik denk dat je 1 van de weinige bent die nog in de fabels van Maat gelooft, ik hoop dat je snel wakker wordt.

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.