AlgemeenNieuws

LTO: het is tijd voor een voedselbeleid

Den Haag – LTO Nederland deelt de visie van de Wetenschappelijke Raad voor Regeringsbeleid (WRR) dat het tijd is voor een voedselbeleid. “We delen de analyse dat de mondiale uitdagingen op het terrein van ecologie, volksgezondheid en de robuustheid van het systeem om een heroriëntatie van het beleid vragen. We kunnen niet langer om de vragen op het gebied van volksgezondheid, dierenwelzijn, milieu en landschapsbeheer heen. We zien ook de keerzijde van het succes van de Nederlandse agrosector”, zegt Albert Jan Maat, voorzitter van LTO Nederland.

Het advies van WRR dat consumenten minder vlees en zuivel moeten eten verrast LTO niet. “Dit is een trend die we al langer zien en die we niet kunnen veranderen. Boeren produceren voor de consument en de consument kiest was hij eet. Deze trend zou gunstig kunnen zijn voor de plantaardige sectoren”, aldus een woordvoerder van LTO. Het feit dat de overheid nu mogelijk gaat adviseren minder vlees en zuivel te consumeren vindt LTO niet alarmerend. “Een dergelijk beleid geldt ook voor alcohol. Maar het is uiteindelijk de consument die kiest wat hij of zij eet of drinkt.”

LTO noemt het rapport van de WRR een waardevol rapport dat een heldere analyse van de huidige voedselketen geeft. “Wat ons betreft zijn de belangrijkste conclusies in het rapport dat het mededingingsbeleid van de overheid niet stimuleert om het beter te gaan doen en dat de verduurzaming van de voedselketen een verantwoordelijkheid is van alle schakels in de keten”, reageert Maat.

LTO zegt dat de Nederlandse landbouw al goed op weg is met de aanbevelingen die de WRR doet om meer oog te hebben voor de ecologische houdbaarheid van voedsel, de volksgezondheidsaspecten en de robuustheid van voedselvoorziening.

Beheer
WP Admin