Home

Nieuws 1580 x bekeken 10 reacties

LTO: het is tijd voor een voedselbeleid

Den Haag – LTO Nederland deelt de visie van de Wetenschappelijke Raad voor Regeringsbeleid (WRR) dat het tijd is voor een voedselbeleid. "We delen de analyse dat de mondiale uitdagingen op het terrein van ecologie, volksgezondheid en de robuustheid van het systeem om een heroriëntatie van het beleid vragen. We kunnen niet langer om de vragen op het gebied van volksgezondheid, dierenwelzijn, milieu en landschapsbeheer heen. We zien ook de keerzijde van het succes van de Nederlandse agrosector", zegt Albert Jan Maat, voorzitter van LTO Nederland.

Het advies van WRR dat consumenten minder vlees en zuivel moeten eten verrast LTO niet. "Dit is een trend die we al langer zien en die we niet kunnen veranderen. Boeren produceren voor de consument en de consument kiest was hij eet. Deze trend zou gunstig kunnen zijn voor de plantaardige sectoren", aldus een woordvoerder van LTO. Het feit dat de overheid nu mogelijk gaat adviseren minder vlees en zuivel te consumeren vindt LTO niet alarmerend. "Een dergelijk beleid geldt ook voor alcohol. Maar het is uiteindelijk de consument die kiest wat hij of zij eet of drinkt."

LTO noemt het rapport van de WRR een waardevol rapport dat een heldere analyse van de huidige voedselketen geeft. "Wat ons betreft zijn de belangrijkste conclusies in het rapport dat het mededingingsbeleid van de overheid niet stimuleert om het beter te gaan doen en dat de verduurzaming van de voedselketen een verantwoordelijkheid is van alle schakels in de keten", reageert Maat.
LTO zegt dat de Nederlandse landbouw al goed op weg is met de aanbevelingen die de WRR doet om meer oog te hebben voor de ecologische houdbaarheid van voedsel, de volksgezondheidsaspecten en de robuustheid van voedselvoorziening.

Laatste reacties

 • aarthamstra1

  Varkens zakken verder weg net als het LTO ..Niet erg als er minder zuivel en vlees gegeten word!!!!!!! ,WAT DOE JE DAN minder produceren al is het maar een kilo minder dan de vraag,

 • Henk Tennekes

  Verstandige consumenten en zeker zwangere vrouwen eten biologisch. Dat is de enige manier de LTO te dwingen haar visie op het gebruik van pesticiden, die de natuur naar de knoppen helpen en ook een bedreiging vormen voor de gezondheid, te herzien.

 • w v gemert

  Henk Tennekes u weet niet waar u het over heeft, wat een kletskoek grotendeels.

 • japke33

  Wat weer een rare opmerking Henk Tennekes. Toen ik zwanger was, at ik ZEKER niet biologisch!!! En om mij heen heb ik ook geen zwangere vrouwen gezien die plots biologisch gingen eten. Dus praat op zolder van u.

 • metal

  Dus wij moeten minder in plaats van meer gaan produceren maar LTO wilde het quotum er af hebben . En nou zitten lullen dat er minder moet worden geconsumeerd En dus ook minder productie Ja de NMV heeft dus toch gelijk gekregen . Nou breek die grote stallen van die met subsidies verplaatste grote melkveehouderijen maar snel weer af Zijn we meteen van het mestoverschot af. Scheelt voor de normale bedrijven een hoop kosten .
  En hoeven er ook geen voor het milieu slechte mestfabrieken te worden gebouwd Want alle waardevolle mineralen worden in moerdijk verbrand bij de kippenmestfabriek en dat noemt men duurzaam produceren volgens LTO en de kippenboeren .

 • j.verstraten1

  Metal: de dalende trend bij de verwende westerse consument tav vlees en zuivel is al lang ingezet, maar elders in de wereld neemt het gebruik alleen maar toe. Er is niks mis mee om per bedrijf meer te produceren om allerlei redenen. vwb Moerdijk: mineralen als P en K verbranden niet, de as wordt als traag werkende ( door het verhitten) meststof verkocht. Het is wel zo dat organische stof verbrand en die heb je nooit teveel echter bij olie en gas verbrand je ook organische stof, alleen is die wat ouder. Dus per saldo goed voor het milieu!.

 • minasblunders1

  Metal, LTO draait toch met alle winden mee. Er is (bijna) niemand meer die zich daarover verbaast.

 • Elevage

  we nemen gewoon allemaal een handje pillen ipv een lekker biefstuk of karbonade. hebben we in 1 keer alle vitaminen binnen!

 • Burnetti

  LTO heeft volksgezondheid helemaal niet hoog zitten zoals Maat beweert. Ze procedeert tegen volksgezondheidseisen in gemeentelijk beleid.

 • Henk Tennekes

  #3 #4 het verband tussen pesticiden en het verlies van biodiversiteit en neurologische afwijkingen bij jonge kinderen is zeker aan jullie voorbij gegaan. Het is in ieder geval in gezaghebbende wetenschappelijke tijdschriften gedocumenteerd. Maar misschien willen jullie zulke ongemakkelijke feiten niet horen. Ik kijk daar als toxicoloog iets anders tegen aan en meen dat het mijn plicht is op de risico's van het gebruik van pesticiden te wijzen.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.