Home

Nieuws 9 reacties

LLTB krijgt 34 meldingen zwijnenoverlast

Roermond – De Limburgse landbouworganisatie LLTB heeft in drie weken tijd 34 meldingen gehad over schade in gewassen door wilde zwijnen.

Eind september opende de organisatie een meldpunt voor boeren om zwijnenschade te melden. "Dit is nog maar het topje van de ijsberg," aldus Herman Mertens van de LLTB. "De werkelijke schade is nog veel hoger. Veel boeren melden schade echter niet als zij hier bijvoorbeeld tijdens oogstwerkzaamheden achterkomen."

Vooral maïs, aardappelen en grasland zijn in trek bij de zwijnen. Daarnaast spreekt Mertens de vrees uit dat ze ook de 'duurdere' teelten van de open tuinbouw zullen ontdekken. Tot nu toe komt schade vooral voor in Midden- en Zuid-Limburg. Door het verzamelen van de meldingen hoopt LLTB het probleem stevig op de kaart te kunnen zetten bij de provincie. "Eind van het jaar gaan zij het beleid wat betreft wildbeheer vaststellen," verklaart Mertens. "Door het verzamelen van de meldingen hopen we meer inzicht in het probleem te krijgen, om zo stevig in onze schoenen te kunnen staan wat betreft het samen oppakken hiervan." De LLTB maakt zich naast de directe schade aan gewassen ook zorgen om het risico dat de dieren vormen voor het verkeer, en het gevaar voor besmetting dat zij opleveren voor de reguliere varkenshouderij.

Laatste reacties

 • Zippie

  Jammer dat de LLTB nu pas actie onderneemt voor een probleem dat al jaren bekend is.
  Net aan de vooravond van de nieuwe natuurwet, waarin de duimschroeven wat jacht en beheer betreft drastisch zullen worden aangedraaid.

 • anton1937

  Ook in Brabant m n in Leende neemt de overlast van wilde zwijnen grootse vormen aan. Veel schade aan landbouwgewassen en verkeers overlast. De gedeputeerde van den Hout (SP)wil meer wilde zwijnen, schade aan landbouwgewassen,risico,'s van verkeersongelukken speelt blijkbaar geen enkele rol. Van de Hout bouwt van belastinggeld viaducten over autowegen om nog meer wilde zwijnen te fokken. Angst aanjagend is het in het Leenderbos om te wandelen door de kolonies wilde zwijnen,totdat er mensen worden aangevallen,dan pas iwordt van den Hout pas wakker. Of is het niet beter dan van den Hout vertrekt.

 • gjcamps

  Het wordt tijd dat om alle natuurgebieden hekwerk geplaatst wordt. Voor wildtunnels worden ook miljoenen Euro's uitgetrokken. Bij de ingang een OV chipkaart reader plaatsen zodat de burger ook automatisch betaald wanneer hij geniet van wilde zwijnen, reeen, dassen, ganzen, etc. Lijkt wel een safari park, nu de noodjes en een frietje erbij!

 • gjcamps

  sorry, nootjes

 • koestal

  rotbeesten,laat er een koppel in Den Haag los

 • burgt

  heb onlangs een schademelding gedaan moet je ook nog fors betalen om je schade bij faunafons te mogen indienen bij ons rond Gemert zijn dit jaar al zo n 60 wilde zwijnen geschoten en we zien er steeds meer . Als die beesten er dan toch mogen zitten dan ook een goede schade regeling , een rundveehouder maakt bij uitloop zijn wei toch ook af ,jaag maar eens wat jongvee door de bossen dan moet je de boseigenaren het zelfde behandelen zoals ze ons doen.

 • J@gertje

  Teo Wams, directeur van natuurmonumenten, pleit voor een goede schaderegeling voor de boeren. Maar hij zal wel weer boodschappen gaan doen met andermans portemonnee.

 • Martin Oldenhof

  Teo Wams, directeur van natuurmonumenten zal wel pleiten voor een fonds voor de schade. Daar zal de landbouw dan zelf voor 99% geld in moeten stoppen en de resterende 1% zal dan wel uit natuurfondsen komen. Dan kan hij mooi weer spelen door te zeggen wij betalen ook mee.

 • alco1

  Heel toevallig had ik net iemand van NM aan de telefoon voor donatie.
  Een fantastisch verhaal natuurlijk en als je niet weet wat er feitelijk achter zit, zou je er zo in meegaan. Ik heb het : 'Mooi weer spelen' genoemd met andermans centen.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.