AlgemeenNieuws

LLTB krijgt 34 meldingen zwijnenoverlast

Roermond – De Limburgse landbouworganisatie LLTB heeft in drie weken tijd 34 meldingen gehad over schade in gewassen door wilde zwijnen.

Eind september opende de organisatie een meldpunt voor boeren om zwijnenschade te melden. “Dit is nog maar het topje van de ijsberg,” aldus Herman Mertens van de LLTB. “De werkelijke schade is nog veel hoger. Veel boeren melden schade echter niet als zij hier bijvoorbeeld tijdens oogstwerkzaamheden achterkomen.”

Vooral maïs, aardappelen en grasland zijn in trek bij de zwijnen. Daarnaast spreekt Mertens de vrees uit dat ze ook de ‘duurdere’ teelten van de open tuinbouw zullen ontdekken. Tot nu toe komt schade vooral voor in Midden- en Zuid-Limburg. Door het verzamelen van de meldingen hoopt LLTB het probleem stevig op de kaart te kunnen zetten bij de provincie. “Eind van het jaar gaan zij het beleid wat betreft wildbeheer vaststellen,” verklaart Mertens. “Door het verzamelen van de meldingen hopen we meer inzicht in het probleem te krijgen, om zo stevig in onze schoenen te kunnen staan wat betreft het samen oppakken hiervan.” De LLTB maakt zich naast de directe schade aan gewassen ook zorgen om het risico dat de dieren vormen voor het verkeer, en het gevaar voor besmetting dat zij opleveren voor de reguliere varkenshouderij.

Beheer
WP Admin