Home

Nieuws 1227 x bekeken 10 reactieslaatste update:28 okt 2014

Kamp raadpleegt niet-georganiseerden bij AVV

Den Haag – Minister van Economische Zaken Henk Kamp gaat bij een verzoek van een brancheorganisatie om algemeen verbindend verklaring (AVV) waarbij ook een heffing moet worden betaald, ondernemers die geen lid zijn van de organisatie ondervragen of zij voordeel zien in de maatregel.

Dat schrijft Kamp in een brief aan de Tweede Kamer. Deze toets om te kijken of sprake is van algemeen economisch belang bij de maatregel waar de brancheorganisatie heffing voor wil invoeren, komt voort uit de Europese regels. Ongeorganiseerden moeten geraadpleegd worden voordat een organisatie iets algemeen verbindend mag verklaren. "Op deze wijze kunnen de ongeorganiseerden hun stem laten horen en wordt recht aan hun positie gedaan", aldus Kamp.

Wanneer een brancheorganisatie een heffing wil invoeren voor alle ondernemers in de betrokken sector, moet de organisatie kunnen aantonen dat de maatregel  het economisch belang van de gehele sector dient, dus ook voor de ongeorganiseerde sectorleden. Naast deze Europese eis beoordeelt het ministerie of het voorschrift waarvan algemeen verbindend verklaring wordt gevraagd niet te veel de ondernemersvrijheid belemmert en of het doelmatig is.

Alleen erkende producenten- of brancheorganisaties kunnen een verzoek tot algemeen verbindend verklaring doen. Om erkend te worden moeten organisatie aantonen tenminste twee derde deel van de productie, handel en/of verwerking van het betrokken product of de betrokken producten te vertegenwoordigen. In het geval van een producentenorganisatie moet de organisatie bovendien ook meer dan 50 procent van de betrokken producenten vertegenwoordigen.

Tot nu toe hebben zes brancheorganisaties gevraagd om een erkenning. De verzoeken kwamen van Stichting Brancheorganisatie Kalversector (SBK) in de kalfsvleessector, ZuivelNL in de zuivelsector, Producentenorganisatie Varkenshouderij in de varkensvleessector en Avined, Ovoned en Pluimned in de pluimveevlees- en eierensector. De organisaties nemen de niet-publieke taken van de productschappen op zich, nadat de productschappen per 1 januari worden opgeheven.

Laatste reacties

 • gerjan slingenbergh

  Gewoon nieuwe productschappen dus.

 • j.verstraten1

  Nee gerjan, want bij de productschappen werd niemand iets gevraagd,nu wordt er getoetst.

 • minasblunders1

  In theorie ja. In de praktijk wordt alles toch weer door je strot geduwd.

 • Zandboertje

  Dan ga je toch lekker ongeorganiseerd naar de demo's van je coop om te zien of middel a of b goed voor je is. Weet zeker dat het middel of proefmethode met de hoogste marges de beste is. En zo zijn er nog veel onderwerpen te bedenken. Tuurlijk zijn er ook veel minder zinnige dingen, maar alles aan derden en financieel belanghebbenden overlaten is mij te kort door de bocht.

 • zon

  Wanneer LTO dit doorgedrukt heeft,dan ga er maar van uit dat hun standpunten iedereen opgedrongen worden.

  Je bent verplicht om LTO standpunten te ondersteunen.
  Dictatuur.

 • minasblunders1

  Zandboertje, zou het niet zo zijn dat die financieel belanghebbenden nu juist degenen zijn die de organisaties hebben opgericht? En dan hebben we het nog niet eens over de nauwe banden die zij onderhouden met die andere financieel belanghebbenden waar jij op doelt. word wakker man en laat je niet naaien!

 • Marco22

  Goed gezien minasblunders1, de hele lto draait op produktschapgeld. Zoek maar op bij de uitgaven van de pvv en PZ. Dit is niet in belang van de boeren maar van de vakorganisaties.
  Trouwens zij hebben mij niets gevraagd om bij te dragen aan Zuivel.NL. Het wordt zomaar van mijn melkgeld ingehouden.

 • Zuperboer

  Al met al blijft het sprookje van de kleren van de keizer zich herhalen. Het goed werkende systeem van produktschappen is afgetuigd en we richten PO's op. Mij benieuwen waar het meeste geld aan de strijkstok blijft hangen. Zullen wel weer een flink aantal commissariaatjes bij komen.

 • Henk j

  De hele lto kliek zijn ja knikkers baantjes jagers en zakkenvullers

 • arib

  Tja, Charlie Aptroot heeft er een zooitje van gemaakt. Nooit wat in de 2e-kamer bereikt behalve het opheffen van de PBO, puur uit rancune. Vervolgens naar Zoetermeer gevlucht om in de schaduw te komen.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.