Home

Nieuws 1344 x bekeken 3 reacties

Kamp: geen limiet vergoeden bevingsschade

Den Haag/Groningen - De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) vergoedt alle schade die door aardbevingen in Groningen ontstaat. Er is geen limiet voor de afhandeling van die schade, stelde minister van Economische Zaken Henk Kamp zaterdag.

Hij reageerde daarmee, via zijn woordvoerster, op de oproep van Max van den Berg, commissaris van de Koning in Groningen, dat er €2 miljard beschikbaar moet komen om de gevolgen van de aardbevingen de komende vijf jaar op te vangen. De €1,2 miljard die Kamp in januari toezegde, is niet meer toereikend om de schade te dekken, aldus Van den Berg zaterdag in een interview met het Dagblad van het Noorden.

De NAM zelf wil nog niet reageren. ,,Dat doen we op zijn vroegst maandag'', aldus een woordvoerder. ,,We hebben het artikel gelezen uiteraard, maar reageren niet via de media. We gaan eerst intern overleggen.''

Sinds de aardschokken in de stad Groningen en de gemeente Hoogezand-Sappemeer in september is het risicogebied volgens de commissaris aanzienlijk groter geworden. In het bedrag van €1,2 miljard was rekening gehouden met globaal de helft van het aantal mensen en gebouwen dat nu in de gevarenzone blijkt te liggen, zegt hij. Van den Berg vindt dat de minister en de NAM zich ruimhartiger moeten opstellen. De schadeafwikkeling verloopt bovendien traag, onder meer door allerlei ingewikkelde juridische regels, aldus Van den Berg.

Een jaar geleden zei Van den Berg dat er een miljard euro nodig is voor de bewoners die schade hebben van de aardschokken. Hij werd daarna naar eigen zeggen ,,bijna een jaar weggehoond door de Tweede Kamer''. Uiteindelijk sloot de provincie een akkoord met de NAM en de minister over €1,2 miljard aan compensatiegeld.

Laatste reacties

 • Lin

  Nee hoor als je de gaskraan ergens anders verder open draait, dan heeft dat geen effect op de plaats van de bevingen. En nee hoor huizen worden niks minder waard.
  Nog meer bewijs dat Den Haag nuchter verstand nodig heeft en nu met gemak alles bij elkaar liegt. Niet alleen over de mest maar ook over gas.

 • juur

  Lin je hebt gelijk. Zoals bij overlast van stank van mest en dergelijke worden piek belasting niet mee genomen in schema's want dat past niet in het plaatje Dan komt vergunning verlening in gevaar Dat is overheid.

 • koestal

  Als er een limiet was,dan moesten ze vandaag nog de gaswinning stop zetten

Of registreer je om te kunnen reageren.