Home

Nieuws 3 reacties

Kamer sterk verdeeld over voedselbeleid

Den Haag – De Tweede Kamer is sterk verdeeld over het rapport van de Wetenschappelijke Raad voor Regeringsbeleid (WRR) over de toekomst van het voedselbeleid. Dat bleek tijdens de behandeling van de begroting voor landbouw en natuur van het ministerie van Economische Zaken.

WRR adviseert het landbouwbeleid te veranderen in een voedselbeleid door het beleid niet meer alleen te richten op agrarische productie, maar ook op consumptie. De VVD-fractie is zeer kritisch is over het WRR-rapport. VVD'er Bart de Liefde vreest dat deze plannen zal leiden tot werkloze agrariërs. Hij spreekt van betuttelende voedselwetten waarbij de overheid gaat bepalen welk voedsel en hoeveel er wordt geproduceerd en geconsumeerd. "De WRR zegt bijvoorbeeld dat we de consumptie van vlees en zuivel moeten aanpakken. Daar schrikt de VVD van", zegt De Liefde. "De overheid en politieke partijen moeten wegblijven uit onze koelkast", vindt de VVD'er.

Coalitiegenoot Henk Leenders (PvdA) is juist blij met het WRR-rapport. "We willen een actiever voedselbeleid waarin het minder gaat om kwantiteit en prijs en meer gaat om kwaliteit", vindt Leenders, die pleit voor een voedselvisie waarbij al het vlees in 2020 duurzaam is. Leenders erkent na vragen van de oppositie dat VVD en PvdA het niet eens zijn. "Op het gebied van landbouw verschillen we behoorlijk van inzicht, aldus Leenders, die de beweging naar minder dierlijke eiwitten in het voedselpatroon steunt. Op de vraag van Jesse Klaver (Groenlinks) of de nieuwe voedselvisie een vrije kwestie is in de coalitie reageert Leenders dat partijen in de Tweede Kamer elkaar eens niet minutieus moeten afvallen, maar dat er gekeken moet worden waar partijen elkaar kunnen vinden.

D66-Kamerlid Gerard Schouw spreekt van een fantastisch rapport. "We moeten het beleid meer gaan richten op duurzaamheid en dierenwelzijn", vindt hij.

Naast D66, PvdA, Groenlinks en PvdD zegt ook ChristenUnie-Kamerlid Carla Dik-Faber achter het WRR-rapport te staan. D66 en CU zijn voorstanders van het WRR-voorstel om tot een nieuw keurmerk te komen voor gezond voedsel. De Liefde vindt dit niet nodig. "WRR wil bestaande keurmerken niet vervangen, maar nieuwe keurmerken toevoegen. Ik verwacht niet dat iemand die eerder een heel pak roze koeken in een keer op at, dat door een nieuw keurmerk of andere informatie op het etiket niet meer zal doen."

Laatste reacties

  • krulsaart

    Goed idee: laten we er maar weer eens een keurmerk bij plakken! Zijn er geen echte problemen meer die opgelost moeten worden in dit land?

  • alco1

    De regering is nog geen landbouwminister waardig en toch lijkt het dat ze in de Tweede Kamer de hele dag over landbouw beleid praten

  • alco1

    He kruistaart bijna gelijktijdig dezelfde gedachte.

Of registreer je om te kunnen reageren.