Home

Nieuws

Investeringsbereidheid boeren valt tegen

Apeldoorn – De investeringsbereidheid van boeren lijkt vanaf het derde kwartaal geremd te worden door dalende prijzen van landbouwproducten, aldus technisch handelsbedrijf Reesink.

De eigenaar van onder meer Claas-importeur Kamps de Wild zag in de eerste negen maanden het bedrijfsresultaat exclusief rente en afschrijvingen nog wel stijgen van €8,7 naar €22,8 miljoen.
Reesink heeft over de eerste negen maanden van 2014 een omzet geboekt van €361,7 miljoen, gecorrigeerd voor overnames en verkochte onderdelen 3,6 procent meer dan vorig jaar. De omzet van de 'groene' divisie van Reesink steeg ondanks dalende landbouwprijzen bijna 50 procent. Dat kwam deels door de toevoeging van CT Agro, dat landbouwmachines levert aan de Kazachstaanse markt.

Het derde kwartaal werd een deel van de autonome omzetgroei ingeleverd, maar deze bedraagt nog altijd 8,4 procent. Het derde kwartaal is voor de groene divisie vaak zwak maar nu lijken Nederlandse boeren extra de hand op de knip te houden. Inmiddels is het voorverkoopseizoen van de machines voor voederwinning gestart en hier ontwikkelt de orderportefeuille zich positief.
In Kazachstan, een echt graanland, is het derde kwartaal belangrijk voor de uitlevering van oogstmachines. Het seizoen begon laat maar CT  Agro realiseerde toch gebudgetteerde aantallen machines. Granen worden in Kazachstan relatief goed betaald maar in sommige regio's is de winter al ingevallen en gaat de landbouw in de gebruikelijke winterslaap.
Andere divisies van Reesink verkopen onder meer vorkheftrucks, grondverzetmachines en staal. Het bedrijf als geheel blijft kwetsbaar door een gebrek aan liquiditeit, die het herstel van de markt voor grotere kapitaalgoederen in Nederland en België blijft raken.

Of registreer je om te kunnen reageren.