Home

Nieuws 6 reacties

Inspectie ontdekt gesjoemel met etiketten

Den Haag - Inspectiedienst KCB is de afgelopen maanden vier gevallen tegengekomen waarin sprake was van geknoei met etiketten op verpakkingen van groente en fruit.

"Als dat wordt afgezet tegen het aantal gedane controles gaat het om een beperkt aantal gevallen''. Dat zei technisch directeur Jean Crombach van KCB (Kwaliteits-Controle-Bureau), dat werkt in opdracht van het ministerie van Economische Zaken.

Crombach reageerde hiermee op berichtgeving van het AD dat telers via handelsbedrijven Nederlandse tomaten en paprika's in blanco kistjes en dozen naar Turkije verschepen, om de Russische handelsboycot te omzeilen. In Turkije zouden ze worden voorzien van een sticker 'Made in Turkey' en vervolgens naar Rusland getransporteerd. De Russische boycot geldt niet voor Turkije omdat het geen EU-land is.

In de vier zaken die het KCB op het spoor kwam, ging het om blanco kistjes. ,,Wij hebben in die gevallen ingegrepen'', aldus de KCB-directeur. De herkomst van producten moet altijd te achterhalen zijn. Wie wordt betrapt op gesjoemel met etiketten, riskeert een boete en afkeuring van de lading.

De inspectiedienst verscherpte de controles nadat Rusland in augustus de boycot van levensmiddelen uit de EU en andere westerse landen had afgekondigd in reacties op de sancties wegens de Russische agressie tegen Oekraïne.

Laatste reacties

 • .....

  KCB is dus onderdeel van de Russische overheid geworden

 • abtje

  KCB klinkt als KGB...

 • ...............

  Creatief bedacht.

 • christof conings

  waarom de eigen economie schaden met deze controles , de ambtenaren hebben duidelijk geen boodschap aan het overlijden van de landbouw . Ze denken dat Rusland op termijn hun wel zal voorzien van etenswaar .

 • farmerbn

  Dus doosjes mét NL sticker naar Turkije en daar omkatten naar doosjes met Turkse sticker en hopen dat de Turken niet controleren.

 • zon

  nood breekt wet.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.