Home

Nieuws 418 x bekeken

Inflatie weer onder de 1 procent

Den Haag - De inflatie is in september gedaald naar 0,9 procent. In augustus was dit nog 1 procent. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakte het nieuwe cijfer donderdag bekend.

Afgelopen maand had vooral de prijsontwikkeling van vliegtickets een verlagend effect op de inflatie. Vliegtickets waren in september 2,9 procent goedkoper dan in dezelfde maand vorig jaar. In augustus was er op jaarbasis nog een forse prijsstijging.

De inflatie kwam dit jaar voor de vijfde keer onder de 1 procent uit. Sinds begin dit jaar ligt de inflatie op een relatief laag niveau, gemiddeld kwam deze over de eerste drie kwartalen uit op 1 procent. Dit is sinds 1989 niet meer voorgekomen, zegt het statistiekbureau.

De inflatie is op dit moment zo laag omdat een flink aantal producten en diensten waar de consument zijn geld aan uitgeeft niet of nauwelijks in prijs zijn gestegen. Telefoon- en internetdiensten werden zelfs fors goedkoper. De kosten voor huisvesting zijn wel gestegen.

Gerekend volgens de geharmoniseerde Europese meetmethode kwam de inflatie vorige maand uit op 0,2 procent. Dat is iets lager dan het gemiddelde van 0,3 procent in de eurozone. Bij deze maatstaf wordt, anders dan in de Nederlandse methode, geen rekening gehouden met de kosten van de eigen woning.

Of registreer je om te kunnen reageren.