AlgemeenNieuws

‘Industrie moet helpen ggo-blokkade te slechten’

Den Haag – De blokkade in de discussie over genetische modificatie kan mede door biotechnologiebedrijven worden opgeheven door meer dan voorheen te werken aan genetisch gemodificeerde gewassen, die overduidelijke voordelen hebben op het terrein van duurzaamheid en voedselzekerheid en consumenten voordelen bieden. Dat zegt staatssecretaris Sharon Dijksma.

Zij vindt dat de bedrijven die werken aan genetische modificatie kansen hebben laten liggen om de hearts en minds van de consument te winnen.

De staatssecretaris zegt dat werken aan bijvoorbeeld een phytophthoraresistente aardappel beter is dan de ontwikkeling van gewassen die weerbaar zijn tegen bestrijdingsmiddelen.

Volgens Dijksma moet de industrie zich veel meer richten op het maatschappelijk draagvlak. Het is volgens haar te gemakkelijk om tegen sommige groepen te roepen dat ze uit hun loopgraven moeten komen. “Ik denk dat we tegen de industrie mogen zeggen: jullie maken het de mensen ook wel heel gemakkelijk om in die loopgraaf te blijven zitten.”

De staatssecretaris meent dat biotechnologie een rol kan spelen bij de wereldvoedselvoorziening. Zij vindt het zorgelijk dat de voedselproductie in handen dreigt te komen van steeds minder grote bedrijven. “Dat is mogelijk onwenselijk voor de innovatie in de plantenveredeling, bijvoorbeeld omdat er onvoldoende toegang is tot plantaardig materiaal.”

Beheer
WP Admin