Home

Nieuws

India binnen WTO aangevallen

Genève – De VS en Pakistan openen binnen de WTO de aanval op het landbouwbeleid van India. De landen hebben een hele serie vraagtekens gezet bij onder meer India's subsidies voor boeren en het recht om grond te kopen. Australië en Brazilië hebben bovendien bij de WTO opnieuw de exportsubsidies voor suiker aangekaart.

India heeft een groot aantal lidstaten van de WTO geschoffeerd door vorig jaar in december gemaakte afspraken over vereenvoudiging van douaneprocedures naast zich neer te leggen. India wil haar handtekening alleen zetten als een permanente deal wordt bereikt over het recht om voedselvoorraden op te bouwen.
De VS is met name bezorgd over het Indiase plan limieten voor een minimumprijs voor boeren op te heffen. Ook Canada toonde zich eerder verbolgen over het voornemen. De landen zijn bang dat boeren in India door de maatregel meer graan zullen produceren en vervolgens op de wereldmarkt dumpen.
Het is opmerkelijk dat naast de VS ook Pakistan een breed pakket van Indiaas landbouwbeleid bij de WTO aankaart. Het land is een rivaal van India, onder meer omdat beide landen zeggenschap over de regio Kasjmir claimen. Tegelijk was Pakistan echter onderdeel van een coalitie van landen die India steunde bij een voorstel over voedselvoorraden.
Pakistan verliet de coalitie op het laatste moment en beklaagt zich nu onder meer over het feit dat Indiase boeren prijssteun krijgen en daarnaast aan de inkoopkant gesubsidieerde elektriciteit en kunstmest. De VS en Pakistan zetten ook vragen bij het feit dat volgens Indiase statistieken het aandeel land in handen van kleine boeren is toegenomen.
De WTO geeft meer recht tot subsidiëring van kleine dan grote boeren. De landen eisen nu gedetailleerde statistieken.

Of registreer je om te kunnen reageren.