Home

Nieuws 1858 x bekeken 3 reacties

Halsbandparkiet zorgt voor landbouwschade

Culemborg – De halsbandparkiet veroorzaakt sinds kort schade aan landbouwgewassen. Dit meldt onderzoeksbureau CLM, die het fenomeen onderzocht in opdracht van de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit.

Tot nu toe hebben vooral fruittelers last van het exotische vogeltje, maar ook de maisteelt zou in de toekomst risico lopen. In de provincie Zuid-Holland is op elf fruitteeltbedrijven schade vanwege de parkietsoort vastgesteld. Daarnaast zijn ook in andere provincies als Utrecht en Gelderland al schadegevallen gemeld. Ook in andere landen hebben boeren last van de halsbandparkiet. In Europa lijken ze zich vooral op fruit te richten, in Azië eten de vogels ook allerlei graansoorten, waaronder mais. CLM stelt dat de soort vooral voorkomt rondom steden, maar zijn leefgebied steeds meer uitgebreid naar het platteland.

Laatste reacties

 • Bloemestein

  Goed zo, weer een exzoot erbij, zitten onze neptuurbeschermers weer te kwijlen. Als het echt uit de hand gelopen is met de schade, mag de jager het weer opknappen.

 • trijnie

  Bloemenstijn, de natuurliefhebbers zitten helemaal niet te kwijlen over exzoten.
  Sterker nog de Amerikaanse eekhoorn vedringt de inlandse eekhoorn en daarom worden die asielzoekers gevangen en ?????
  Maar ik denk niet dat je deze parkieten nog gemakkelijk kunt vangen.

 • g oostveen

  je moet ze niet vangen maar afschieten

Of registreer je om te kunnen reageren.