Home

Nieuws laatste update:17 okt 2014

Groot deel Nederlandse sojaconsumptie is duurzaam

Den Haag - De verduurzaming van het sojagebruik voor de Nederlandse markt is voor een groot deel gerealiseerd, schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) in een brief aan de Tweede Kamer.

De bewindsvrouw rapporteert over de CBS-monitor Duurzame Agrogrondstoffen die voor een aantal producten bijhoudt in hoeverre er sprake is van  de invoer van duurzaam geproduceerde grondstoffen.

Vorig jaar was van de ongeveer 1,8 miljoen ton soja die in Nederland wordt gebruikt ongeveer 417.000 ton gecertificeerd door Nederlandse diervoerbedrijven ingekocht. Dat was 102.000 ton meer dan het jaar ervoor. In 2011 was de aanvoer van verantwoorde soja nog 140.000 ton.

Met de invoer van 417.000 ton is praktisch voldaan aan de doelstelling om voor de Nederlandse consumptie uitsluitend gecertificeerde soja te gebruiken. Het merendeel van de ingevoerde soja wordt gebruikt voor de export van vlees.

Dijksma constateert dat in andere landen nog nauwelijks bereidheid bestaat om extra te betalen voor duurzame soja of producten die daarmee zijn geproduceerd. "Dit maakt verduurzaming lastiger", zegt Dijksma. Zij zegt zich in rechtstreekse contacten met andere Europese  landen sterk te maken voor het gebruik van duurzame soja. Het bedrijfsleven stuurt erop aan dat alle in Nederland verwerkte soja duurzaam geproduceerd wordt.

Dijksma wil de CBS-monitor vanaf 2015 uitbreiden naar de import van groente en fruit. Een groot deel van de groente- en fruitimporteurs is al bezig met de verduurzaming van geïmporteerde groenten en fruit. Dijksma wil dat goed in de gaten houden met de monitor. Ook bij sierteeltproducten wil ze de verduurzaming een extra stimulans geven. Voor palmolie, soja, koffie, hout, soja en kweekvis houdt het CBS de voortgang in de gaten.

Of registreer je om te kunnen reageren.