Home

Nieuws 1207 x bekeken

Groninger Bodembeweging wil uitkoopregeling

Groningen – De Vereniging Groninger Bodem Beweging (GBB) wil een generieke uitkoopregeling voor het aardbevingsgebied in Groningen. "De Groningers in het aardbevingsgebied is veel onrecht aangedaan door de gaswinning", vindt GBB.

De organisatie vindt dat alle directe en indirecte schade vergoed moet worden. Dat kan volgens de GBB door alle bewoners uit te kopen als ze dat willen, zoals dat ook in het dorp Moerdijk gebeurt in verband met het negatieve effect van het haven- en industriegebied op het dorp.
GBB verwacht dat de generieke uitkoopregeling niet tot leegloop zal leiden. "Integendeel, juist het afwenden van financiële rampscenario's waar veel bewoners nu bang voor zijn en het wegnemen van het gevoel gevangen te zitten in de eigen woning zal ervoor zorgen dat het woonplezier weer terugkeert", verwacht de GBB, die de NAM wil verplichten de uitkoopregeling te betalen.

De NAM kocht eerder enkele woningen op in het gaswinningsgebied. Deze woningen worden gebruikt als testlocatie voor het verstreken van woningen.
Eerder liet de Dialoogtafel, het overlegorgaan over de effecten van de gaswinning, weten een generieke uitkoopregeling te ingrijpend te vinden. De Groninger Bodem Beweging maakt onderdeel uit van de Dialoogtafel.

Of registreer je om te kunnen reageren.