AlgemeenNieuws

Geen smienten schieten in Noord-Holland

Haarlem – Er mogen voorlopig geen smienten geschoten worden in Noord-Holland. De rechtbank in Haarlem heeft dat besloten in een spoedprocedure, aangespannen door Vogelbescherming Nederland en drie Noord-Hollandse vogelwerkgroepen.

De provincie Noord-Holland had de faunabeheereenheid ontheffing verleend om de komende vijf jaar smienten te verjagen met ondersteunend afschot. Volgens de vogelbeschermers gaat het zo slecht met de smient dat afschot niet verantwoord is voor de instandhouding van de soort. Nederland is een belangrijk overwinteringsgebied voor de smient.

De provincie heeft een bezwaar tegen de ontheffing nog in behandeling. Dat betekent dat tot zes weken na een uitspraak over het bezwaar geen smienten mogen worden geschoten. Vogelbescherming hoopt dat de ontheffing uiteindelijk geheel van tafel gaat. De provincie verwacht pas half december een besluit te kunnen nemen over het bezwaar.

De provincie meent dat de instandhouding van de smient niet in gevaar is. De afname van de afgelopen jaren past mogelijk binnen natuurlijke fluctuaties in de populatie, of een gevolg van veranderd trekgedrag, verklaart een woordvoerder. Ze wijst erop dat over de schade van de afgelopen jaren geen twijfel bestaat. Die was in de periode van 2009 tot en met 2013 €1,8 miljoen.

Beheer
WP Admin