Home

Nieuws 1 reactie

Flevoland zet stop op vergunningen windmolens

Lelystad - Provinciale Staten (PS) van Flevoland bereiden per direct een 'noodverordening wind' voor. Dit is om te voorkomen dat er ontwikkelingen plaatsvinden die niet passen binnen het beleid van 'opschalen en saneren', aldus de provincie.

Dat heeft PS tijdens een besloten deel van de vergadering van Provinciale Staten woensdag besloten. Praktisch gezien wordt hiermee voorkomen dat individuele bezitters van bestaande windmolens een vergunning aanvragen ter vervanging. Het voorbereidingsbesluit van de noodverordening is vanaf donderdag 30 oktober van kracht.

Reden voor deze stap is dat Provinciale Staten een andere visie op windenergie hebben ontwikkeld. In september 2012 heeft PS ingestemd met het plan om een groot aantal windmolens in Flevoland te saneren en te vervangen door turbines met een hogere opbrengst. Onderdeel van dit project  is dat iedereen in het landelijk gebied de mogelijkheid krijgt om mede-eigenaar te worden, ook de burgers- en bedrijven in de kernen moeten financieel kunnen participeren. De provincie wil dat op deze manier iedereen kan profiteren van de nieuwe turbines. Juist dit aspect is voor Provinciale Staten een belangrijk argument om een noodverordening voor te bereiden.

Aan de basis van deze provinciale ingreep staat de vergunningaanvraag van enkele windmoleneigenaren in de gemeente Dronten. Kortgeleden vroegen ze een vergunning aan om een bestaande molen te kunnen vervangen door een nieuwe, gelijkwaardige molen. Deze vorm van vervanging staat haaks op het beleid van 'opschalen en saneren' en dwarsboomt de mogelijkheden om iedereen mee te laten profiteren, stelt Provinciale Staten. Om te voorkomen dat meer moleneigenaren een vergunning aanvragen, is de noodverordening nu in voorbereiding.

Eén reactie

Of registreer je om te kunnen reageren.