Home

Nieuws 9406 x bekeken 21 reacties

Extra korting van 1,5 procent op toeslagrechten

Den Haag - Boeren worden dit jaar nog eens 1,5 procent gekort op de directe betalingen.

Dat schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer. De extra korting is nodig omdat de artikel-68 premies, voor bijvoorbeeld milieuvriendelijke landbouw, dierenwelzijn en risicoverzekering, ook uit het budget voor directe inkomenssteun moet worden betaald. De belangstelling voor deze regeling is groter dan het budget dat op voorhand voor deze regeling was gereserveerd. Dijksma kondigde een mogelijke extra korting al in maart van dit jaar aan.

De korting komt bovenop de eerdere korting van 11 procent vanwege de herziening van het Europees gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB). Voor 2014 geldt nog de oude systematiek, maar het nieuwe, verlaagde, budget voor de GLB-periode van 2014- 2020. Het grootste deel van de verlaging, 9,5 procent, is het gevolg van het akkoord over het Europees Meerjarig Financieel Kader 2014-2020 (MFK). Het netto-effect van de korting op de betaling zal volgens het ministerie beperkt zijn omdat de verplichte verschuiving van budget van de directe inkomenssteun naar plattelandsbeleid van 10 procent in 2014 is afgeschaft. In totaal is € 793 miljoen beschikbaar.

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) begint in december met uitbetalen van de bedrijfstoeslagrechten. Doelstelling is dat 90 procent van de aanvragers voor 31 december hun toeslag hebben ontvangen. Doelstelling is dat 98 procent van de boeren voor 28 februari 2015 hun bedrijfstoeslag hebben ontvangen en dat vrijwel alle boeren voor 1 mei hun premie hebben ontvangen. "Uit ervaring blijkt 100 procent uitbetalen voor 1 mei niet geheel mogelijk; meestal komt dit door nog onvolledige informatieverstrekking van de landbouwers", schrijft Dijksma.

De artikel 68-maatregelen, voor bijvoorbeeld het stimuleren van milieuvriendelijke landbouw, dierenwelzijn en risicoverzekeringen, zullen in de periode van 1 januari 2015 tot 1 juli 2015 worden uitbetaald.

Laatste reacties

 • Molenstraat6

  Schandalig !

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • Tiny1946

  Nog zacht uitgedrukt

 • jan67

  zullen de ambtenaren ook gekort worden???????

 • 344412

  Sigaren uit eigen doos, boycot-compensatie komen we waarschijnlijk ook nog wel een keer tegen...

 • agri2

  Dat kan er ook nog wel bij!

 • koestal

  het gaat gewoon naar de natuur,rupsje nooit genoeg

 • Elevage

  europees fiancieel meerjarig KATER.............

 • Eminem2010

  Belasting op vermogen willen verhogen wat eigenlijk dus diefstal is want over dit vermogen is al belasting betaald en subsidies korten tja het mes snijd aan twee Kanten. Maar ten alle tijden aan de goede kant voor den haag en Europa .

 • LUCTOR

  Wie regeert dicteert het maakt niet uit of het nu landelijk Europees of gemeentelijke politiek is dit systeem noemen ze democratie.

 • Grensboerke

  We leven al lang niet meer in een democratie, maar in een bureaucratie.
  Het wordt goed geregeld voor en door diegenen die achter het bureau zitten!

 • gjcamps

  Het beste is zo snel mogelijk al die subsidie onzin afschaffen en de belastingen omlaag. Maar dan heeft Brussel en Den Haag minder macht en kunnen ze ook niet geld uit dit GBL potje stelen voor eigen 'feestjes'. De consument gaat dan wel meer betalen voor voedsel dan nu het geval is. Ze gaan nu ook de ZZP ers aanpakken, who's next? Die 675 miljoen die per 1 December weer naar Brussel moet zal ook nog ergens vanaf moeten komen.

 • koeien10

  hoe groter het beest hoe lager van geest.

 • Sjarlie

  tja, die Dijksma is natuurlijk nie voor niks van Economie en Dief vd harde werkers ! en wat doet de boer...? de boer, hij ploeterde voort....

 • polsbroek

  De boer ploetert voort Maar dat wil die zelf het is zijn roeping of hij is nergens anders voor geschikt

 • donkersmelkvee

  Het is gelegaliseerde diefstal maar dat is de financiering voor de weidemelkpremie ook...

 • Zuperboer

  Mevrouw Dijksma haal eerst de Nederlandse Superheffingsbijdrage maar eens terug uit Brussel, dus die dikke billen uit het blauwe pluche en dan pas graaien in de portemonnee van de agrarische sector. Lekker makkelijk 1,5 % korten en ook nog eens kortzichtig ook. Weer minder bestedingen op het platteland! Hoezo de economie aanjagen, dit kabinet doet niet anders dan de bestedingen in de nederlandse economie terugdringen.

 • Sjarlie

  dat het zijn roeping is ben ik met je eens polsbroek maar ik denk als we van iedere provincie in Holland 2 boeren zouden nemen en die in het kabinet zetten de economie er een heel wat florissanter zou uitzien.

 • Sjaak

  Donkersmelkvee levert zeker geen weidemelk...?!

  Ben het wel met de critici eens, dat prijs voor weidemelk uit de markt moet komen, maar in principe gebeurt dat ook. Immers, als weidemelk geen marktissue was, zou de toeslag op weidemelk dat ook niet zijn.... denk daar maar eens over na!
  Verder staat het natuurlijk iedereen vrij om een andere afnemer te zoeken, als men het niet eens is met het beleid...

  Overigens heeft dit helemaal niks te maken met de, al eerder aangekondigde, korting op de toeslagrechten!

 • John*

  Gaat erom dat de consument niet meer wil betalen voor melk. het boeit hem niet of deze van koeien die jaarrond op stal staan of buiten lopen. de burger praat met zijn mond maar stemt met zijn portemonnee! Als de burger veranderd en er komt echt vraag naar weidemelk is er geen probleem. Over die paar schreeuwers in Nederland moeten we ons eigen niet druk maken. eten en drinken blijven ze toch wel doen in Nederland. Het is maar goed da sojamelk en tofuburgers gruwelijk ranzig en onbetaalbaar zijn.

  tja en die toeslagrechten zullen zoetjes aan toch wel minder worden nu de markt geliberaliseerd wordt. over een poosje kan die komma wel is een plaatsje naar rechts opschuiven.

 • agro1

  john, denk dat je bedoelt: komma naar links opschuiven, fout is heeeeel illustratief. zoals de burger veranderT, (veranderen) stam (verander) +T. lagere, oh pardon, basisschoolniveau dus. die sojaproducten komen uit de industrie, daar wordt dus wel aan verdiend, mede dankzij het feit, dat hun grondstof bijna gratis is.

Laad alle reacties (17)

Of registreer je om te kunnen reageren.