Home

Nieuws 602 x bekeken

Extra EU-steun voor zwaarst getroffen lidstaten

Luxemburg - Voor de Baltische staten en Finland wordt extra steun overwogen in verband met de Russische boycot voor agrarische producten. Dat zegt Eurocommissaris Dacian Ciolos tijdens de landbouwraad in Luxemburg.

Naast de bestaande steunmaatregelen voor zuivel en groente en fruit komt er directe steun voor boeren in deze landen. Om hoeveel geld het gaat en hoe de regeling eruitziet is nog niet bekend. Hij concludeert dat er tijdens de ministerraad een breed draagvlak is voor deze maatregelen. "Het gaat hier om solidariteit."

Ciolos heeft nog geen plannen om voor heel Europa nieuwe crisismaatregelen te nemen na de twee openstellingen voor groente en fruit en de openstelling voor de crisismaatregel voor de zuivel. "In de zuivel en varkenssector zullen we de situatie nauw volgen. Het is niet alleen de Russische boycot, maar ook de trend op de markt is zodanig dat we de sector goed in de gaten moeten houden", zegt Ciolos.
Voor de varkensvleessector wil Ciolos voorlopig geen maatregelen nemen. Ciolos benadrukt dat het instellen van de maatregel voor particuliere opslag niet zal leiden tot minder aanbod van varkensvlees, maar alleen invloed zal hebben op het aanbod voor een bepaalde periode. "Terwijl we juist het aanbod moeten aanpassen aan de vraag. Als de vraag daalt heeft het geen zin om interventie toe te passen", vindt Ciolos. Hij voegt eraan toe dat de varkenssector de productie afgelopen twee jaar heeft verhoogd vanwege de goede prijzen. Het heeft volgens hem met de productiecyclus in de varkenshouderij te maken. "De prijs van granen is in het voordeel van de producenten, maar dat zal niet voldoende zijn om vraag en aanbod weer in evenwicht te brengen."

De Europese Commissie is, op verzoek van Nederland, ook aan het kijken naar de mogelijkheid voor een uitzondering van de mededingingsregels op bepaalde producten. Nederland heeft hierom gevraagd, met name voor tomaten.

Of registreer je om te kunnen reageren.