Home

Nieuws 912 x bekeken

EBRD ziet investeringskansen in Oekraïne

Londen – De Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling (EBRD) heeft tien bedrijven in de agribusiness gevonden die bereid zijn volgend jaar $1 miljard (€790 miljoen) in de Oekraïense landbouw te investeren. EBRD is eventueel bereid mee te investeren en wil de bedrijven helpen met de Oekraïense overheid samen te werken. Zelf investeerde de EBRD dit jaar €194 miljoen in de Oekraïense landbouw.

De zoektocht naar investeringen hoort bij een hernieuwde strategie van de EBRD, bedoeld om het door separatistisch geweld geplaagde Oekraïne economisch te helpen. De Wereldbank maakte eerder bekend dat de Oekraïense economie dit jaar waarschijnlijk met circa 8 procent krimpt en dat groei pas weer mogelijk zal zijn in 2016. Het land gaat ondertussen gebukt onder hoge schulden.
De landbouw in Oekraïne is goed voor circa 10 procent van het bruto binnenlands product. Voor een geïndustrialiseerd land is dit veel, maar de EBRD en Wereldbank zien nog grote groeimogelijkheden voor de sector in Oekraïne. Grond en arbeid zijn in Oekraïne naar westerse maatstaven goedkoop en de aarde is geschikt voor allerlei gewassen. Het land telt bovendien verschillende relatief moderne exporthavens.
De EBRD bevroor eerder kredietverlening voor bestaande en nieuwe agrarische projecten in Rusland, dat volgens de EBRD een kwalijke rol speelt door Oekraïense rebellen te steunen. De bevriezing betreft projecten met een totale waarde van enkele honderden miljoenen euro's en bedrijven als John Deere, CLL en suikerproducent Dominant.
De EBRD vond de potentiële investeerders voor Oekraïne door een opiniepeiling rond te sturen, aldus de directeur voor agribusiness-projecten, Gilles Mettetal. In totaal telt de EBRD in Oekraïne reeds 329 projecten met een netto-investeringssom van €9,2 miljard. Iets meer dan de helft van de projecten is privaat en de focus ligt op energieonafhankelijkheid en -efficiëntie, infrastructuur en landbouw.
De EBRD is in 1991 opgericht om voormalig communistische landen in het Oostblok te helpen moderniseren. De bank is eigendom van 64 landen, de EU en de Europese Investeringsbank.

Of registreer je om te kunnen reageren.