AlgemeenNieuws

‘Discussie toekomst veehouderij breed bekijken’

Den Haag – De discussie over de toekomst van de veehouderij mag zich niet verengen tot alleen maar een discussie over het aantal dieren in de stal. Dat zegt staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken tijdens de behandeling van de begroting van het onderdeel landbouw en natuur van het ministerie van Economische Zaken.

“Het gaat, wat mij betreft, echt om een complexere en veelzijdige problematiek. Alleen een integrale aanpak kan een antwoord geven op de maatschappelijke vraagstukken die in de veehouderij aan de orde zijn”, zegt Dijksma. Ze pleit voor een veehouderij waarbij de volksgezondheid geborgd is, waarbij het welzijn van dieren centraal staat en waar duurzaam met grondstoffen en energie wordt omgegaan. De emissies naar het milieu moeten verregaand worden verminderd en de overlast voor de omgeving en de samenleving moet tot een minimum beperkt zijn”, geeft Dijksma als visie op de toekomst van de veehouderij.

De vraag van Marianne Thieme (PvdD) of het inkomen van de boer met de inzet op meer export, meer intensivering en meer grootschaligheid er steeds op vooruit is gegaan, beantwoordt Dijksma ontkennend. “Nee. Dat is precies de reden waarom ik met bijvoorbeeld de varkenssector in gesprek ben over een transitie van de sector.” Dijksma vindt dat er in Nederland meer ruimte moet komen voor duurzame productie, met een hogere kwaliteit. “Dat zal wellicht gevolgen hebben voor de kwantiteit, voor het aantal bedrijven”, aldus Dijksma. Thieme wijst erop dat de helft van de boeren onder de armoedegrens leeft. “Als die intensivering en grootschaligheid hebben dus niets opgeleverd”, constateert Thieme.

SP-Kamerlid Henk van Gerven nodigde Dijksma uit om haar visie te geven op het grootschalige veehouderijbedrijf in Grubbenvorst. “Misschien is het maatschappelijk gezien niet de beste reclame voor de industrie. Dat kan ik mij heel goed voorstellen. Je kunt je afvragen of men met een dergelijk initiatief een bijdrage levert aan het draagvlak voor deze hele sector. Tegelijkertijd kun je daarmee niet vaststellen dat het niet duurzaam is. Sterker nog, bij dit soort zaken zie je vaak dat men daar juist heel erg op inzet”, aldus Dijksma.

Beheer
WP Admin