Home

Nieuws 1471 x bekeken 5 reacties

Dijksma past werkwijze ammoniak niet aan

Den Haag - Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken wil het ammoniakbeleid vooralsnog niet aanpassen. Dat blijkt tijdens een debat in de Tweede Kamer.

SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf vroeg of Dijksma het ammoniakonderzoek serieus neemt. Dijksma zegt dat de huidige werkwijze rondom het ammoniakbeleid recent een internationale review heeft ondergaan en dat het beleid zoals Nederland nu uitvoert akkoord is bevonden.

Dijkgraaf verwijst met zijn vraag naar een onderzoek waaruit blijkt dat de berekende ammoniakemissie bij het uitrijden van mest niet in lijn zijn met de gemeten uitstoot. "De onderzoeksresultaten duiden erop dat de standaard meet- en rekenmethode niet klopt en de emissie met een factor drie tot vijf wordt overschat. Dat is nogal wat! Het is ook niet het eerste onderzoek dat hierop wijst. Blijkbaar hebben we de emissie en verspreiding van ammoniak niet goed in beeld", aldus Dijkgraaf. Hij verwijst er ook naar dat volgens de huidige werkwijze bij het injecteren van mest in Nederland meer ammoniak vrij komt dan bij bovengronds uitrijden in Engeland. 
Dijksma lijkt nog niet bereid om haar beleid aan te passen op basis van de bevindingen. Een quickscan, waarin de Commissie Deskundigen Mestbeleid samen met het RIVM onderzoek doet naar de oorzaken van het verschil in gemeten en berekende ammoniakconcentratie en - uitstoot, wordt in november naar de Tweede Kamer gestuurd. Deze zou eerder in de zomer komen.

Laatste reacties

 • Ewullink

  Het RIVM en Commissie Deskundigen Mestbeleid doet onderzoek naar hun eigen meetresultaten. Een gevalletje: ' Wij van WC-eend, adviezeren WC-eend'. Eigenlijk is het stuitend dat de politiek zich verschuilt achter metingen en wetschappers waar van iedereen weet dat ze op zijn minst arbitrair zijn.

 • minasblunders1

  Inderdaad, want bij 'wij van WC-eend' hebben ze tenminste nog een béétje verstand.

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • dayo

  @................helemaal gelijk!!!!!!!!!!

 • Beheerder
  Redactie

  @ .....:
  Houdt het netjes! Schelden is niet toegestaan.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.