Home

Nieuws 23 reacties

Dijksma organiseert top over dierenwelzijn

Den Haag - Nederland gaat samen met Duitsland en Denemarken een top over dierenwelzijn organiseren. De bijeenkomst, die andere Europese lidstaten moet aansporen ook beter om te gaan met huis- en landbouwdieren, wordt ,,het liefst dit jaar nog'' in Nederland gehouden.

Dat kondigt staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) aan in een zondag gepubliceerd interview op nieuwssite Nu.nl. Volgens haar loopt Nederland voorop als het gaat om dierenwelzijn. Ze wil dat onderwerp op de Europese agenda zetten.

De top gaat onder meer over het transport van vee en over ingrepen bij dieren, zoals het kappen van snavels of het castreren van biggen. Het is de bedoeling dat de landen die aan de top deelnemen, samen met dierenbeschermingsorganisaties afspraken maken over de belangrijkste aspecten van dierenwelzijn. Ook wordt naar een strategie gekeken om ervoor te zorgen dat Oost-Europese landen en de zuidelijke lidstaten meer gaan doen aan het dierenwelzijn.

Nederland, Duitsland en Denemarken vinden volgens Dijksma dat het vervoer van vee beperkt moet worden tot maximaal 8 uur per dag. Volgens de huidige transportverordening mag dat nog 24 uur. ,,Een idioot gegeven'', aldus de staatssecretaris. Op de top moet ook worden besproken welke huisdieren wel en niet mogen worden gehouden. ,,Daarvan vindt de dierenbescherming het belangrijk dat dat onderwerp ook Europees wordt opgepakt.''

Laatste reacties

 • .....

  Stop eerst maar met de import van legbatterij eieren huichelaar

 • Mozes

  Een uitstekende ontwikkeling. Dierwelzijn niet alleen in Nederland maar Europees aanpakken.

 • schoenmakers1

  gewoon kakelen als een kip zonder kop wat die Dijksma doet

 • Wim Toornstra


  Ik dacht eerder aan een debat over eerlijke marge verdeling. Met fatsoenlijke marge is welzijn makkelijker te regelen.

 • appie19979

  Max 8 uur per dag?? Wij zijn een van de kleinste landen in de EU. Maar als je een één van de andere landen met een aantal adressen slachtkoeien wilt rijden, ben je al meer dan 8 uur bezig. Zeker in Frankrijk, waar de slachthuizen ver uit elkaar staan.
  Wat kun je dan in 8 uur doen (er vanuit gaan dat de tijd ingaat bij het eerste dier op de auto en het laatste dier van de wagen af).
  Dan wordt zelfs varkens vanuit midden Nederland naar Rheda al moeilijk met die wachttijden.

 • tonneke

  er zullen ook geen handelaren of transporteurs uitgenodigd zijn alleen de dierenbeschermers. DUS...Dijksma hoort ook bij de PvdD. Ze moet topografie gaan leren kan ze zien dat van noord naar zuid duitsland meer dan 8 uur is.

 • minasblunders1

  Het ministerie van onkunde, dat extensieve boeren met de volstrekt achterlijke mestwet dwingt om hun grond uit te mergelen en daardoor hun vee te laten creperen door het fosforgebrek (een ernstigere vorm van dierenkwelling is niet denkbaar), gaat het voortouw nemen over dierenwelzijn!!! De wereld wordt met de dag gekker!

 • mbm

  Kijk, onze flinke staatssecretaris wil zich ook even leuk profileren, Wie daarvan de rekening gaat betalen is vooraf duidelijk. Gedreven door achterliggende motieven (minderen met die varkens, kippen, kalveren in Nederland) is het eenvoudig internationale afspraken te maken die de veehouderij gaan treffen. Laten we nu eerlijk zijn: wat kunnen we van deze PvdA dame verwachten?

 • Gijs Gans

  Vakantie reizen ook niet langer dan 8 uur in een vliegtuig of auto, leren ze het vanzelf wel af met die Onzin van Sharon

 • c.putten

  oplossing als tegen geluid is om een politieke partij op te richten voor ondernemers en door ondernemers,van de plucheklevers van de huidige politieke partijen moeten we het niet hebben.hier op een forum klagen schieten we niks mee op wel als je in de kamer een tegengeluid kunt laten horen,zie maar met de pvdd wat die met twee zeteltjes bewerkstellen.de pov uitbreiden met andere sectoren aanmelden en bij de volgende 2 kamer verkiezingen meedoen.

 • alco1

  @putten. Het hoeft helemaal geen politieke partij te wezen. Een belangenbehartiger die zijn tanden durft te laten zien zou al voldoende zijn.

 • gjsteenwijk1

  We hebben al tijden onze mond vol over minder regels vanuit Brussel . Nu gaat onze Staatssecretaris( PvdA) proberen de regels vanuit Brussel aan te scherpen . Als je dit leest valt je mond open van verbazing . Of is het ergernis ?

 • aarthamstra1

  Je zult maar oud zijn of chronisch ziek (als mens). Je zult je zelf moeten redden .Maar de dieren/Boompjes en plantjes daar gaat het om Dierwelzijn verbeteren wie kan er op tegen zijn .Europees aanpakken machtig mooi . Tot ze het in de portemonnee raakt. Ja de dieren,
  dan word er geroepen dieren kunnen dat zelf niet regelen >Dan is mij vraag de oudjes,de zieken ,de zwakken wel??????
  De mens is schijnbaar zo hebzuchtig , laf om zijn nek uit te durven steken ,uit angst om iets van zich zelf te verliezen. dan vraag je er ook om dat je broer je buurman je ouders verder in de stront zakken.
 • zon

  politieke nonsens allemaal,hebben weer meer ambtenaren werk.

  Laat ze eerst handhaven op legbatterijen,dat is al te moeilijk.
  Ondertussen wordt hier een sector kapot gemaakt,omdat Dijksma en haar ambtenaren anti-boer zijn.

 • Wim Toornstra

  Laat Sharonneke eerst de ammoniak soap maar eens tot een goed einde brengen. Laat voor dierenwelzijn de markt zijn werk doen. De consument bepaald. Er is een scala aan sterrenvlees biologisch enz. enz. enz.

 • jp.bierema

  Zolang de beleidsmakers en handhavers er voor zorgen dat in de vleeskuikensector moedwillig door verkeerd beleid hoge dieruitvallen wordt veroorzaakt lijkt mij een top over dierenwelzijn te belachelijk voor woorden. Maar mevrouw met haar gevolg wil haar straatje schoonvegen voor haar rooie achterban. Kan ze in het volgende kabinet hogerop komen. Voor het dierenwelzijn moet ze met betere punten komen dan vervoer. Beslissen over medicijngebruik behoort bij de dierenarts te liggen en niet bij een instantie als het PPE. Toch zou het ons voor de vleeskuikens wel passen maar dan moet de transporttijd teruggebracht worden naar 5 rij-uren. Zijn we gelijk van die Deense kippen af.

 • John*

  volgens mij wordt ze door 18 collega's keihard uitgelachen tijdens die top... Dat we hier in Nederland zo doorgedraafd zijn met het vastleggen van dierenwelzijn betekent dat nog niet dat andere landen zich daar toe bewegen. Zeker als een land afhankelijk is van import denken ze wel na voordat ze 8 uur per dag transport regeling tekenen. Nu moeten er straks weer een hoop verzamelcentra en plaatsen komen om dieren te laten overnachten. De vrachtwagen lost dan de biggen, varkens of koeien en neemt weer dieren mee die daar een dag eerder gebracht zijn. Een hoop extra handelingen waarmee het welzijn echt niet beter wordt. Leg dan de focus op goede transportmiddelen. Op extra werk zit denk ik alleen de partij van de ARBEID te wachten.

 • joannes

  De natuur zit vol van afleidings trucken om tegenstanders te imponeren of te misleiden. Sharon zal ¨natuurlijk¨gereageerd hebben op het grote PvdA probleem. Stemmenverlies. Overigens de grote winnaar volgens de onderzoeks bureaus, de PVV, acteert ook laf door zich niet tegen PvdD te profileren. Er zijn er weinig die tegengas geven!

 • LUCTOR

  Op de top moet ook besproken worden welke huisdieren wel gehouden mogen worden.
  Hieraan kunnen we de onkunde weer achter halen van onze beleidsmakers.
  Kanaries papegaaien etc mogen nog wel in kleine kooitjes en on geventileerde huiskamers worden gehouden.
  Hoe voelt het huisvarken zich?
  Hoe is het gesteld met de Deense dog die zeven hoog op het balkon gehouden wordt kan zo nog wel even doorgaan over de landbouwhuis dieren worden afspraken gemaakt maar huisdieren aspect wordt opgepakt ja ja het zal ons toch ook een paar stemmen kosten de agrarische beroepsgroep slinkt dus die enkele stem kunnen we missen!!!!

 • joannes

  @John* ik denk dat ze haar begrijpen daar op die Top. Politiek bedrijf je door óf gezamenlijke interesses te vinden in je voor te stellen doelen óf gezamenlijke tegenstanders om een schijnbare interesse te pareren. Hopenlijk speelt Sharon via de band met haar werkelijke belang en dat is die Dwalers bij de PvdD weglokken naar de PvdA!

 • gertke

  En de conclusie zal zijn: In NL moet er nog een tandje bij.

 • producent

  Dwazen regeren het land

 • Elevage

  ha mooi dat transport, dan kunnen al die straathonden die ze her en der uit Europa hier heen halen ook meteen daar blijven: da's meer dan 8 uur!

  en ik denk dat gradje@ gelijk heeft......... er is vast wel een land dat iets doet wat wij niet doen en waarvan Dijksma denkt: hee da's een leuke regel, die gaan wij ook invoeren/uitvoeren/controleren

Laad alle reacties (19)

Of registreer je om te kunnen reageren.