AlgemeenNieuws

‘De wereld voeden kan alleen met verdubbeling productie’

München – In de komende 40 jaar moeten we meer voedsel produceren dan dat we hebben gedaan in de laatste 8.000 jaar. Dat is alleen mogelijk met intensieve en efficiënte dierlijke productie. Dit zei Jason Clay, landbouwexpert bij het Wereld Natuur Fonds in de VS, op het congres van het Oostenrijkse bedrijf Biomin in München.

Clay was uitgenodigd om het thema van het congres – duurzaamheid – te benadrukken vanuit een niet-commercieel standpunt. Hij onderstreepte dat slechts een deel van de aarde gebruikt kan worden voor landbouw en dierlijke productie. “We kunnen niet meer land creëren, hoe graag we dat ook zouden willen. En biologische productie (dat veel land vraagt) kan daarom nooit de oplossing zijn om de groeiende wereldbevolking te voeden. We moeten de huidige productie ten minste verdubbelen. En dat kan alleen met intensieve productiesystemen.”

Dit is de laatste jaren al flink in gang gezet. Als voorbeeld gaf hij dat de wereldwijde pluimveeproductie de laatste jaren een enorme evolutie heeft doorgemaakt. “Sinds 1925 is de voederconversie van slachtkuikens verbeterd van 4,7 in 1925 naar 1,7 in 2005. De verwachting is dat deze verder zal dalen naar 1,6 in 2045. Ook zal de globale pluimvee-industrie verdere verbeteringen laten zien in sterftecijfers (van 4 procent in 2005 naar 3 procent in 2045). Het aflevergewicht zal stijgen van 2,4 kilo in 2005 naar 3,2 kilo in 2045.

“Om deze cijfers waar te maken is intensieve productie die duurzaam en efficiënt is erg belangrijk om genoeg dierlijke eiwitten te produceren voor de 9 miljard inwoners die de aardbol in 2050 zal tellen”, aldus Clay. De WWF-man concludeerde dat de efficiëntie-slag die gemaakt moet worden ook nodig is om de carbon footprint vanuit de landbouw ‘te bevriezen’ en de biodiversiteit te kunnen bewaren.

Het Biomin congres trok 800 mensen uit 86 landen.

Beheer
WP Admin