Home

Nieuws 5 reacties

Copa Cogeca: gen-granen snel toelaten

Brussel – De Europese landbouworganisatie Copa Cogeca heeft samen met andere organisaties bij de Europese Commissie bepleit om het toestaan van bepaalde genetisch gemodificeerde gewassen niet langer uit te stellen.

Copa Cogeca waarschuwt ervoor dat langer uitstel een bedreiging is voor de Europese veehouderij. Het gaat om acht graansoorten, waaronder maïs en soja, waarvan de toelating nog onder behandeling is. De organisatie vreest dat als er niet snel vaart wordt gemaakt, het onderwerp wordt doorgeschoven naar de volgende commissie. Haast is volgens Copa Cogeca echter geboden omdat veehouders anders in de problemen komen met de aanvoer van veevoer.

"De veehouderij lijdt al onder de Russische boycot," zo stelt Copa Cogeca. "We moeten de sector niet nog verder in gevaar brengen door dergelijke besluiten te blijven uitstellen, en zo onduidelijkheid te creëren over de aanwezigheid van voldoende diervoeding." De belangenorganisatie benadrukt dat de Europese Unie voor 78 procent afhankelijk is van import van plantaardige eiwitten voor diervoeding.

Laatste reacties

 • piet 5162

  In welk land zou dat tekort dan ontstaan???
  Volgens mij lijkt dit erop dat er iemand belang bij die rassen heeft?

 • A1967

  Wat een onzinverhaal, dit zullen dierrechtenorganisaties kunnen waarderen

 • Mels

  Idd. Werkelijk het grootste nonsens verhaal van 2014. Zit Monsatan nou ook al in die club?

 • agratax2

  Europa is nog vrij van RR en Bt gewassen en nu de gevaren van deze gewassen duidelijker worden en de oorspronkelijke teeltgebieden terughoudend worden, moet Europa zo nodig deze gewassen binnen halen. Hier zit volgens mij maar een belang achter. De licentie hoeders willen hun belangen veiligstellen en dat kan alleen in het democratosche op technologische vooruitgang gestoelde Europa. Een Europa dat de technologie tot Geloof heeft verheven. De meeste huidige teeltgebieden hebben last van corruptie en die corruptie heeft de heren eerst aan toelating geholpen, nu de telers hun bedenkingen krijgen, kan de corruptie geen hulp meer bieden en dreigt er een antie GMO en RR en Bt stroming te komen.

 • B.L. Tijdens

  Het is onbegrijpelijk dat in tijden van wereldwijde overschotten gentech wordt gepropageerd, omdat 'veehouders anders in de problemen komen met de aanvoer van veevoer'. Mais, soja en granen kunnen ook prima op basis van traditionele veredeling worden verbouwd. In de landen waar al langere tijd GMO gewassen worden geteeld is inmiddels duidelijk geworden dat dit bepaald niet de heilige graal is. Zo ontstaan er onder andere resistenties tegen onkruidbestrijdingsmiddelen en wordt het recht op eigen vermeerdering langzaam letterlijk in de kiem gesmoord, waardoor boeren straks aan de leiband van de industrie lopen. Bovendien is het gebruik van chemie niet afgenomen en leidt GMO tot luiheid bij boeren, omdat het prikkels wegneemt om aan gewasdiversificatie en goed bodembeheer te doen. Het is gericht op de korte termijn, de wal keert het schip, zo is al aangetoond. Daarbij haalt het opbrengsttechnisch ook nog eens zeer weinig op de wal. Conclusie: er is maar één belang en dat is het commercieel belang van de GMO giganten. En hoewel de Europese burgers in meerderheid zeer kritisch zijn, lijkt onze Europese regering - nota bene onder invloed van een boerenorganisatie die welk(?) belang hiermee dient - steeds meer op te schuiven naar uiteindelijke toelating. Voor alle duidelijkheid, ik ben zelf akkerbouwer.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.