Home

Nieuws 1173 x bekeken

Cel- en taakstraffen voor telen hennep in maïsveld

Den Bosch - Een 41-jarige man uit Boxmeer is door de rechtbank Oost-Brabant veroordeeld tot een gevangenisstraf van 270 dagen, waarvan 236 dagen voorwaardelijk, en een taakstraf van 240 uur. De man in kwestie heeft ruim 8.000 hennepplanten geteeld in een maïsveld in Milheeze. Een eveneens in Boxmeer woonachtige 47-jarige man is hieraan medeplichtig en krijgt een gevangenisstraf van 270 dagen, waarvan 257 dagen voorwaardelijk, en een taakstraf van 200 uur.

De zaak kwam aan het rollen in juni van dit jaar, toen zagen politieagenten een bak met hennepstekken aan de rand van een maïsveld in Milheeze staan. Tussen de rijen maïs vonden de agenten nog meer volle en lege bakken. Ook trof de politie hennepplanten aan die tussen de maïsplanten waren geplant. In de daarop volgende dagen postte de politie op verschillende momenten bij het maïsveld. Er werden in totaal vijf personen betrapt terwijl ze hennepplanten aan het zetten waren. Ook werd een chauffeur aangehouden.

De 41-jarige man bleek een organiserende rol in de hennepteelt te hebben. Hij vroeg de andere verdachten te helpen met het planten, gaf ze instructies en betaalde ze in ieder geval één keer uit. Daarnaast was zijn woning telkens het verzamelpunt. De 47-jarige verdachte haalde de planters drie keer bij de woning van de hoofdverdachte op met een busje. Hij bracht ze vervolgens naar het maïsveld en haalde de planters enkele uren later weer op. De chauffeur hielp niet zelf met planten, maar wist dat de anderen zich daar mee bezighielden en is daarom volgens de rechtbank wel medeplichtig. De 47-jarige man moet bovendien nog een maand celstraf uitzitten, omdat hij dit delict pleegde in de proeftijd van een soortgelijke veroordeling.

Bij het bepalen van de straf weegt de rechtbank mee dat de verdachten op een professionele manier een grote hoeveelheid hennep teelden.

Of registreer je om te kunnen reageren.