Home

Nieuws

Ceja pleit voor EU-bankgarantie jonge boer

Milaan – Ceja-voorzitter Matteo Bartolini heeft de Europese landbouwministers gevraagd om een Europees garantiefonds op te zetten voor jonge boeren, zodat deze gemakkelijker een lening kunnen krijgen bij hun eigen bank.

Het fonds zou moeten gelden als bankgarantie voor jonge Europese boeren. Een voorwaarde is wel dat zij een goed ondernemingsplan hebben opgesteld. Bartolini, die de jonge Europese boeren vertegenwoordigd, hield zijn pleidooi tijdens de informele landbouwraad in Milaan voor de 28 Europese landbouwministers. Bartolini benadrukte dat 'de nieuwe GLB-maatregelen alleen innovatie kunnen brengen als het grootste struikelblok voor jonge boeren, het verkrijgen van krediet, wordt weggenomen'.

Eric Pelleboer, voorzitter van het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK), noemt een dergelijk fonds 'zeer welkom'. "Bedrijfsovernames worden tegenwoordig vaker uitgesteld omdat men er financieel nog niet klaar voor is." Wel benadrukt hij dat zo'n fonds alleen bestemd moet zijn voor boeren met een financieel haalbaar plan. "Het kan niet zo zijn dat financiering wordt gegeven aan onrendabele bedrijven. Er moet een goed perspectief zijn. Maar in deze economische tijden is het lastig om financiering rond te krijgen, en zou een dergelijk fonds welkom zijn." Of er in Nederland veel vraag naar is vanuit jonge boeren durft Pelleboer niet te zeggen. "Maar we zijn onderdeel van een Europese Unie, het is goed dat er dan een gelijk speelveld geldt."

Of registreer je om te kunnen reageren.