Home

Nieuws 832 x bekeken

CDA en kabinet botsen weer over Russische boycot

Den Haag - De afwikkeling van de steun voor boeren en tuinders die worden getroffen door de Russische boycot heeft opnieuw geleid tot een aanvaring tussen het CDA en het kabinet. Bij de behandeling van de landbouwbegroting van Economische Zaken in de Tweede Kamer zaten CDA-woordvoerder Jaco Geurts en staatssecretaris Sharon Dijksma (PvdA) elkaar in de haren. Dijksma zei teleurgesteld te zijn in het CDA.

Geurts noemde de staatssecretaris de 'chef boycot' die het behoorlijk had laten versloffen, door van de €125 miljoen die aan Europese steun beschikbaar was, maar €1 miljoen binnen te halen. Volgens Dijksma maakt het CDA een karikatuur van de werkelijkheid. Zij stelt dat de steunregelingen tijdig waren opengesteld en dat na verloop van tijd telers hun aanvraag hebben ingetrokken, omdat ze op de markt een hogere prijs kregen dan via de regeling.

Dijksma zegt niet te begrijpen waar Geurts het beeld vandaan haalt dat de telers 'een advocaat en een notaris' nodig hadden om de steun aan te vragen. "De sector heeft mij in ieder geval geen signaal in die richting gegeven." Dijksma zegt dat de sector vanaf het begin af aan betrokken is geweest bij de totstandkoming van de regeling in Nederland.

"Ik heb me hard gemaakt en ik blijf me hard maken voor hoger steunbedragen", zegt Dijksma. In totaal zijn voor de twee regelingen in Nederland ongeveer 600 aanvragen ingediend, waarvan er ruim 200 weer zijn ingetrokken. Intrekkingen hadden verschillende redenen, soms was het product toch nog redelijk te vermarkten, soms was de aanvraag niet correct (te veel hectares opgegeven) en soms voldeed de kwaliteit van de producten niet aan de eisen.

In totaal maakt Nederland aanspraak op €1,34 miljoen Europese steun.

Dijksma zegt dat het CDA heel grote woorden nodig lijkt te hebben om zijn politieke punt te maken. terwijl het misschien beter zou zijn om 'onze energie gezamenlijk te stoppen in de omslag die de tuinbouw al jarenlang nodig heeft en waar nu pas voor het eerst in het kabinet over wordt gesproken'.

Of registreer je om te kunnen reageren.