Home

Nieuws

Brussel waarschuwt over gat EU-begroting

Brussel - De Europese Commissie waarschuwt de EU-lidstaten voor een gat in de Europese begroting van dit en volgend jaar. De voorzitter van het dagelijks bestuur van de EU, José Manuel Barroso, laakt in een donderdag verstuurde brief de houding van de 28 lidstaten.

Alles draait om openstaande rekeningen van in totaal €26 miljard van vorig jaar die zijn doorgeschoven naar 2014. In de brief roept Barroso de lidstaten op het gat in de begroting voor dit jaar te dichten en ook om niet te snijden in de begroting voor 2015. De lidstaten willen echter dat Europa met minder gaat rondkomen dan begroot door Brussel.

Als de lidstaten instemmen met de aanvulling voor 2014 en met de begroting voor volgend jaar dan ,,zullen we in staat zijn het jaarlijkse aantal van onbetaalde rekeningen te stabiliseren'', aldus Barroso in de brief. Hij wijst erop dat de rekeningen uit de lidstaten komen. Het gaat om door de lidstaten zelf goedgekeurde en afgeronde projecten, die nu betaald moeten worden.

,,Dit is niet puur een technische of een begrotingskwestie'', aldus Barroso. ,,Maar het gaat over de geloofwaardigheid van de politieke besluiten van de EU-lidstaten.'' De voorzitter wijst er dan op dat de Europese instellingen afspraken hebben gemaakt over de maximale hoogte van de begroting en dat die niet is overschreden. Bovendien, als er geen geld komt, kunnen projecten om werkgelegenheid en groei aan te jagen niet doorgaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.