AlgemeenNieuws

Brabant zoekt eigen ‘Parmaham’

’s Hertogenbosch – De provincie Brabant gaat een samenwerkingsverband aan met de Noord-Italiaanse regio Emilia Romagna op het gebied van agrifood. Dit maakte de provincie vrijdag bekend.

Beide regio’s worden gekenmerkt door een grote veehouderijsector. De partijen hopen binnen het samenwerkingsverband wat van elkaar te kunnen leren over kansen en hoe om te gaan met overlast. Brabant verwacht daarnaast wat op te kunnen steken over het neerzetten van een merk van de regio die bekendstaat om Parmaham en Parmezaanse kaas. “Wij zijn goed in het efficiënt produceren van veilig voedsel voor een grote internationale markt”, stelt gedeputeerde Yves de Boer. “In Emilia Romagna weten ze hoe ze voedsel moeten produceren met een wereldwijd bekende merknaam. We kunnen dus veel van elkaar leren.”

Het samenwerkingsverdrag werd ondertekent tijdens een werkbezoek aan de regio door de gedeputeerde en een delegatie vanuit de Brabantse agrarische sector, waaronder ook ZLTO-voorzitter Hans Huijbers. Dit bezoek is niet geheel onomstreden. Vorig jaar werd een soortgelijk bezoek nog afgelast na veel kritiek vanuit Provinciale Staten, omdat het vooral een snoepreisje zou zijn. Ook ditmaal zijn Statenvragen gesteld door de Brabantse PVV.

In eerste instantie gaan beide regio’s onderzoeken op welke manier zij de samenwerking vorm gaan geven. Vast staat dat in ieder geval samengewerkt gaat worden bij de projecten Eurodairy en Europork en op het gebied van innovatie binnen de agrarische sector.

Beheer
WP Admin