Home

Nieuws 1 reactie

Brabant investeert €18 miljoen

's-Hertogenbosch – De provincie Brabant investeert €18 miljoen om de saneringskosten van oude stallen terug te verdienen. Voor het bedrag worden aandelen in de Ontwikkelingsmaatschappij Ruimte voor Ruimte gekocht, zodat de provincie hierin een meerderheidsbelang heeft. Het voorstel van de gedeputeerde hiertoe werd door Provinciale Staten tijdens de Statenvergadering vrijdag goedgekeurd.

Herman Mondriaan van de Partij 50+ vat de situatie samen: "Als we niets doen gaat dit geld kosten, doen we wel wat dan kost het ook goed geld. Laten we het maar doen, dan kunnen we misschien nog wat uithalen." Door een meerderheidsbelang in de organisatie te verkrijgen, hoopt Brabant alsnog de resterende €103 miljoen terug te verdienen van de totale saneringskosten die €216 miljoen bedroegen. Een businesscase om dit te verantwoorden moet echter nog worden opgesteld, gaf gedeputeerde Yves de Boer aan. Wel laat hij de Staten weten goed naar de huidige kavelverkoop te gaan kijken en mogelijkheden te zien om kleinere en goedkopere kavels op de markt te brengen. Daarnaast is de hoop van de provincie gevestigd op het aantrekken van de huizenmarkt.

De Ontwikkelingsmaatschappij Ruimte voor Ruimte is in 2001 opgericht om de kosten van sanering van de intensieve veehouderij terug te verdienen door de ontwikkeling en verkoop van grote woonkavels. Andere aandeelhouders van de ontwikkelingsmaatschappij zijn de Bank Nederlandse Gemeenten Gebiedsontwikkeling (BNG-OPP), NIBC en Grontmij.

Door de instorting van de huizenmarkt is de onderneming echter onder druk komen te staan en bleken de belangen van de provincie lijnrecht tegenover die van de andere partijen te staan. Eerstgenoemde wil nog altijd de betaalde sloopvergoedingen terugverdienen, de anderen willen rendement behalen. Deze situatie leidt waarschijnlijk tot het faillissement van de onderneming door ingrijpen van de banken, zo stelt Gedeputeerde Staten in haar besluit. Vanwege een clausule in het contract kan de provincie aansprakelijk worden gesteld voor de schade als de onderneming niet langer rendement behaalt. Statenleden spraken dan ook over 'een wurgcontract' tijdens de vergadering, 'waar de provincie zo snel mogelijk vanaf moet'.

Die oplossing zegt De Boer op deze manier gevonden te hebben. Door het aandeel van NIBC en Grontmij in de ontwikkelingsmaatschappij te kopen voor €18 miljoen heeft de provincie dan een aandeel van 78 procent en kan een nieuwe koers worden bepaald. Per 1 januari zullen de twee andere partijen uit het samenwerkingsverband stappen en zal een nieuwe doelstelling geformuleerd worden. Alleen GroenLinks, de Partij voor de Dieren en de onafhankelijke fractie, samen goed voor vijf zetels, stemden tegen het voorstel. GroenLinks-voorzitter Patricia Brunklaus maakt zich vooral zorgen om het gebrek aan een uitgewerkte businesscase. "Niemand weet wat dit plan gaat opleveren", zo stelt ze. "Voor ons ligt een flinterdun voorstel van negen pagina's waarin over €18 miljoen wordt besloten. Daarnaast was de voorbereidingstijd van Provinciale Staten te summier voor besluitvorming hierover. Inwoners van Brabant draaien op deze manier op voor subsidieverstrekking aan boeren."

Eén reactie

  • Ad7

    GroenLinks-voorzitter Patricia Brunklaus maakt zich vooral zorgen om het gebrek aan een uitgewerkte businesscase, en vind dat de inwoners van Brabant opdraaien voor subsidieverstrekking aan boeren. En ik maar denken dat het was bedoelt om de natuur te beschermen tegen die vermaledijde boeren door ze te verplaatsen naar zogenoemde Landbouw Ontwikkelingsgebieden (LOG), en dat is in mijn optiek geen subsidie aan boeren, maar de zoveelste greep in de kas uit de algemene middelen door de zogenaamde 'groenen' om de natuur te beschermen!

Of registreer je om te kunnen reageren.