Home

Nieuws 624 x bekeken

Boeren opgelucht na wegvallen Braziliaanse presidentskandidaat

Brasilia – Milieuvoorvechtster Marina Silva is bij de eerste ronde van de Braziliaanse verkiezingen afgevallen. De schrik van de boerenlobby kreeg 21,3 procent van de stemmen en moest zittend president Dilma Rousseff (41,6 procent) en Aécio Neves (33,5 procent) voor zich dulden. Boeren lijken vooral Neves te steunen in de tweestrijd die nu ontstaat.

Silva was presidentskandidaat namens de Socialistische Partij. Ze werd plots naar voren geschoven toen de eerste kandidaat van de socialisten, Eduardo Campos, omkwam bij een vliegramp in de havenstad Santos. Silva maakte naam als voorvechter van behoud van het Amazone-woud, bescherming van inheemse volken en meer milieueisen voor boeren.
Rousseff noch Neves is een echte boerenkandidaat. In de Senaatsverkiezingen zijn die er wel. De bekendste politici met agrarische affiniteit in de Braziliaanse politiek zijn senator Kátia Abreu, die voorzitter is van de grootste landbouworganisatie, en senator Blairo Maggi, die eens de grootste sojateler van Brazilië was. De familie Maggi is eigenaar van het agrarische conglomeraat Amaggi.
Volgens de stemuitslagen was Neves, een sociaaldemocraat met pro-business-agenda, de eerste kandidaat in belangrijke agrarische deelstaten als Mato Grosso, Mato Grosso do Sul, Goiás, São Paulo en Paraná. De meer noordelijk gelegen deelstaten en Rio de Janeiro zijn overwegend links georiënteerd en dus Rousseff-gezind. Op 26 oktober vindt de tweede ronde plaats.
Rousseff heeft regulering voor boeren opgevoerd, waardoor uitbreiding van landbouwareaal in de Amazone ten minste is vertraagd. Rousseff en haar partij worden corruptie, een slechte infrastructuur en draconische importbelastingen verweten, maar hierin verschilt ze nauwelijks van voorgangers.

Of registreer je om te kunnen reageren.