Home

Nieuws 1163 x bekeken 2 reacties

Banken willen bescherming tegen massaclaims

Den Haag - Nederlandse banken hebben minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) gevraagd om hen van een massaclaim te vrijwaren voor de verkoop van rentederivaten. De banken vinden dat de aansprakelijkheid per geval moet worden voorgelegd aan het financiële klachteninstituut Kifid. Dat heeft een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) dinsdag bevestigd na berichtgeving in Het Financieele Dagblad.

Opstelten wil een wetswijziging om het eenvoudiger te maken om collectief schade te verhalen. De banken hebben hem gevraagd om hun uitzonderingspositie op te nemen in de verklarende tekst bij het wetsvoorstel. Het verzoek van de banken draait om de verkoop van zogeheten renteswaps. Dat zijn financiële producten om de variabele rente op leningen 'vast te zetten'. Als de rente boven de afgesproken rentestand uitkomt, betaalt de bank het verschil aan het bedrijf terug. Maar omdat de rente nu heel laag is hebben veel van deze producten een negatieve waarde, waardoor ondernemers volgens claimstichtingen in financiële problemen komen.

Volgens toezichthouder AFM staan er ongeveer 17.000 rentederivaten uit bij middelgrote en kleine ondernemingen. Een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie liet in een reactie weten dat er geen uitzonderingspositie in het wetsvoorstel wordt opgenomen. "Als er een gemeenschappelijke rechtsvraag is, kan de rechter ruimte geven voor een claim. Dat kun je dus niet bij voorbaat uitsluiten", aldus de woordvoerder.

Laatste reacties

  • Elevage

    nee banken........................ zo werkt dat niet. Als je schuldig bent moet je boeten

  • red

    Aan pakken die banken, ik zie die vraag aan Opstelten als een bekentenis.
    Dus allen met de billen bloot.

Of registreer je om te kunnen reageren.