Home

Nieuws 910 x bekeken

Banken slagen voor 'stresstest'

Frankfurt – De Nederlandse banken zijn allemaal geslaagd voor de 'stresstest' van de Europese Centrale Bank (ECB) en kunnen volgens minister van financiën Jeroen Dijsselbloem nu hun reserves er gezond uitzien weer wat meer uitlenen.

Rabobank en SNS zijn volgens de test het meest gevoelig voor tegenwind. Bij Rabobank wordt het kernkapitaal met €1,8 miljard gedrukt door slechte leningen bij onder meer grotere MKB-bedrijven.
De Rabobank presteert ook zeer solide met kapitaalbuffers die ruim binnen de normen van de ECB blijven. Uit het onderzoek blijkt dat eind 2013 25 banken in de EU een tekort hadden van in totaal €25 miljard, maar twaalf hiervan hebben inmiddels voldoende maatregelen genomen om een ernstige crisis te doorstaan. Van de probleembanken zijn er vier Italiaans.
De meeste pijn voelt Rabobank in de portefeuille voor zakelijke kredieten. Specifiek heeft Rabobank last van een daling van de waarde voor commercieel vastgoed en probleemleningen bij grotere bedrijven waaronder ook een deel van het MKB. In de agrarische sector wordt  vooral een deel van de glastuinbouw gerekend onder deze categorie.
Rabobank, met afstand de grootste kredietverstrekker in de agrarische sector, wijst erop dat verzwaarde bankeisen in de eerste zes maanden al in de voorzieningen heeft doorgevoerd. In het eerste halfjaar heeft Rabobank een voorziening van €1,2 miljard genomen waarvan ongeveer de helft op commercieel vastgoed.
Volgens minister van financiën Jeroen Dijsselbloem is de financiële crisis die de afgelopen jaren woedde op een goede manier afgesloten. Dijsselbloem zegt te verwachten dat Nederlandse banken nu ze er financieel sterker voorstaan dan enkele jaren geleden, meer uit kunnen lenen, al blijft het voor het mkb moeilijk. In het Nederlandse mkb hebben ondernemers in internationaal perspectief vaak weinig eigen vermogen, aldus Dijsselbloem.

Of registreer je om te kunnen reageren.