Home

Nieuws

Zorgen over kalverimporten Litouwen

Doetinchem - Nederlandse vertegenwoordigers van de varkenssector zijn zeer bezorgd over de importen van kalveren uit Litouwen ten behoeven van de vleeskalversector.

Waarnemend voorzitter Theo Duteweerd van de varkensbond NVV: "Als het bedrijfsleven niet zelf in staat is om die transporten te beëindigen, zou de staatssecretaris dit dwingend op moeten leggen."

Portefeuillehouder diergezondheid van LTO, Toon van Hoof roept ook op tot maatregelen. "Dubbele reiniging en ontsmetting is goed. We moeten maatregelen nemen die werkelijk het risico op verspreiding verkleinen. Daarover zijn we met de betrokken partijen in overleg."

Directeur Van de Weg van de Stichting Kwaliteitsbewaking Vleeskalversector (SKV) meldt desgevraagd dat er binnen de SKV-gelederen druk wordt overlegd over wat te doen. "We gaan iets doen, maar ik kan nu nog niet zeggen wat. De zorgen over de situatie daar laten ons zeker niet onberoerd." Nederland importeerde in 2012 zo'n 45.000 kalveren uit Litouwen.

LTO Varkenshouderij-voorzitter Maarten Rooijakkers wijst op de risico's van het wegvallen van de Europese export. "Dat heeft dan meteen economische gevolgen voor onze sector." Rooijakkers ziet in de ontwikkelingen volop aanleiding om de besprekingen over een nieuw convenant voor het Diergezondheidsfonds voortvarend van start te laten gaan. Ook het probleem van de wilde zwijnenpopulatie die in Nederland sterk uitdijt wil hij weer op tafel hebben. In Nederland mogen wilde zwijnen officieel alleen voorkomen op de Veluwe en in het Limburgse natuurgebied Meijnweg. In de praktijk is de populatie de afgelopen jaren steeds verder verspreid geraakt. "De overheid heeft hier een duidelijke verantwoordelijkheid", aldus Rooijakkers. Hij wijst erop dat de Nederlandse varkenssector zich absoluut geen uitbraak van deze ziekte kan veroorloven. "Er is geen vaccin. Je moet dus ruimen en dat kunnen we geen tweede keer hebben."

De export van varkensvlees van de Europese Unie naar derde landen loopt vooralsnog gewoon door. Wel gelden ervoor Litouwen exportbeperkingen. Naar aanleiding van het nieuws dat Afrikaanse varkenspest is opgedoken in Litouwen, wordt er in Brussel volop overlegd met verschillende afnemers van Europees varkensvlees, waaronder Rusland. Dat meldt Frans van Dongen, vertegenwoordiger van de Nederlandse vleessector in Brussel.

Of registreer je om te kunnen reageren.