AlgemeenNieuws

ZLTO redelijk tevreden over aanpassingen BZV

Aarle-Rixtel – LTO varkenshouderij voorzitter Maarten Rooijakkers is redelijk tevreden met de aanpassingen die de provincie Noord-Brabant heeft doorgevoerd in de Brabantse Zorgvuldigheidsscore (BZV).

De zaken die er nu nog inzitten zijn zaken die niet door marktpartijen worden opgepakt. Dat komt overeen met de wensen van de sector.

Zaken als dierenwelzijn, antibioticabeleid en dergelijke waren in eerste instantie wel onderdeel van de BZV, maar zijn na overleg tussen provincie en sector uit de score gehaald. De zaken die er nu nog in staan zijn de landschappelijke inpassing, communicatie met de omgeving en het voorkomen van stank. “Het systeem zoals het er nu ligt is gewoon een stuk beter als wat er in eerste instantie lag.” Een van de actiepunten voor Rooijakkers blijft nog de mestverwerking. Als een varkenshouder meer mest verwerkt dan hij wettelijk verplicht is, moet hij daarvoor punten krijgen binnen de BZV, aldus Rooijakkers.

Rooijakkers is niet gelukkig met het bericht dat de NVV begin deze week de wereld instuurde en waarin deze organisatie zich sterk afzette tegen de BZV en de ZLTO. “Voor mij kwam dat bericht volledig onverwacht. Ik had hierover vooraf willen weten”, aldus Rooijakkers. Ook inhoudelijk is de ZLTO’er kritisch. “Het is heel gemakkelijk om negatieve reacties op te roepen, maar wat wil je er mee bereiken? Ook wij zijn zeer kritisch op de provincie, maar we zijn het gevecht aangegaan en zo hebben we mee kunnen sturen. Zo hebben we bereikt dat er een aantal zaken uit de BZV zijn gehaald.”

NVV-voorzitter Bennie van Til zegt te begrijpen dat Rooijakkers niet gelukkig is met de manier waarop de NVV communiceert over de BZV. “Maar het is wel conform de afspraken die er zijn gemaakt in het kader van ‘Eén varkensgeluid’. Er moet ruimte zijn voor de organisaties om over bepaalde onderwerpen een eigen geluid te laten horen.”

Beheer
WP Admin