Home

Nieuws 425 x bekeken

Winst PotashCorp gedecimeerd

Saskatoon – PotashCorp heeft het afgelopen kwartaal een winst geboekt van 230 miljoen dollar (169,5 miljoen euro), 45 procent minder dan in dezelfde periode een jaar eerder.

De omzet van het Canadese kunstmestconcern daalde 6,2 procent tot 1,54 miljard dollar (1,1 miljard euro). Het bedrijf verkocht meer tonnen maar het volume kon een forse prijsdaling voor met name kali niet compenseren.
PotashCorp realiseerde een gemiddelde prijs van 282 dollar per ton kali, 27 procent minder dan in 2012, terwijl voor leveringen buiten Noord-Amerika maar 227 dollar per ton werd gerealiseerd. Het betreft de laagste prijzen sinds zes jaar geleden prijzen voor graan door het dak schoten. PotashCorp zag grote afnemers uit China en India van de markt weg blijven terwijl een Russisch-Wit-Russisch exportkartel werd opgeheven. De Russische partij die het kartel heeft opgeheven, Uralkali, kondigde een prijzenoorlog aan.
Het exportkartel was goed voor circa 40 procent van de wereldwijde exporten en zette samen met het Noord-Amerikaanse kartel Canpotex waar PotashCorp deel van uitmaakt de prijs. Volgens topman Bill Doyle kwamen eind 2013 de eerste signalen dat de markt weer aantrek. Tegelijk zal het volgens Doyle lastig zijn prijzen te verhogen in 2014, waardoor een terugkeer naar hogere winsten voorlopig lastig is.

Of registreer je om te kunnen reageren.