Home

Nieuws

'Wereldvoedselprijzen stabiel hoog'

Rome – Wereldwijde voedselprijzen zijn in december vrijwel gelijk gebleven aan een maand eerder. Waar de zuivelprijs scherp steeg, daalde de suikerprijs.

Dat blijkt uit de publicatie van maandelijkse voedselprijsindex van de FAO, de wereldvoedselorganisatie van de VN, die voor de komende maanden rekent op een daling van de graanprijs.
Voor heel 2013 kwam de FAO-voedselprijsindex gemiddeld op 209,9 punten, 1,6 procent minder  dan in 2012. In 2013 leidde een groot aanbod tot een prijsdaling voor granen, plantaardige oliën en suiker. De zuivelprijs piekte in 2013 en ook voor vlees werd een record opgetekend. Niettemin betreft het de derde hoogste stand sinds ten minste 1990 en de FAO noemt de prijzen dan ook "stabiel hoog".
De graanprijsindex daalde in december 1,4 procent  ten opzichte van november. Graanprijzen lagen sinds augustus 2010 niet zo laag. In 2013 werden in belangrijke productieregio's recordhoge oogsten binnengehaald waardoor de prijsdruk op tarwe en mais hoog is. Rijst, door de FAO ook geschaard onder de granen, werd juist wat duurder. FAO-hoofdanalist Abdolreza Abbassian verwacht voor de komende maanden prijsdruk, wat goed nieuws is voor veehouders.
De prijsindex voor zuivel steeg 5 procent ten opzichte van een maand eerder. De vraag naar melkpoeder vanuit met name China blijft sterk en verwerkers op het zuidelijk halfrond laten de productie kaas en boter daarom toenemend links liggen. Hierdoor is even de vraag van kaas en boter hoger uitgevallen dan het aanbod waardoor de prijzen van kaas en boter ook scherper zijn gestegen.
De vleesprijsindex nam minimaal toe. Grote vraag in China en Japan dreef de prijs van rundvlees op terwijl ook varkensvlees hoger noteerde. De prijs voor kippenvlees was stabiel. De suikerprijs daalde voor de derde maand op rij, deze keer met 6,3 procent. De daling is gevolg van de beter dan verwachte oogst van suikerriet in Brazilië, 's werelds grootste producent en exporteur van suiker. Tevens wordt een recordoogst verwacht in Thailand.

Of registreer je om te kunnen reageren.