AlgemeenNieuws

‘Vergunningsplicht bij natuur uitbreiden’

Den Haag – Een coalitie van natuurbeheerders, milieubeschermers en dierenbeschermers wil dat in de nieuwe Natuurbeschermingswet strengere regels worden gesteld aan de saldering van stikstof.

Dat staat in een visiedocument dat de gezamenlijke organisaties maandag in Den Haag hebben gepresenteerd.

De organisaties willen de vergunningplicht voor activiteiten bij natuurgebieden uitbreiden. Nu geldt een vergunningplicht voor Beschermde Natuurmonumenten en en Natura-2000-gebieden. De natuurorganisaties creëren een nieuwe categorie ‘natuurgebieden van nationaal belang’ waarvoor ook een vergunningplicht zou moeten gaan gelden.

Saldering van stikstofemissie kan veehouderijbedrijven in de omgeving van natuurgebieden de mogelijkheid geven uit te breiden, ondanks de beperkingen die gelden uit het oogpunt van natuurbescherming. Bij saldering kan de uitstoot van stoppende bedrijven worden verrekend met de uitstoot van een bedrijf dat zich verder wil ontwikkelen.

De coalitie van natuurorganisaties zegt dat saldering alleen onder strenge voorwaarden plaats kan hebben en dan ook nog binnen vooraf vastgestelde bandbreedtes. Bedrijven die investeren in de nabijheid van natuurgebieden mogen in de ogen van de natuurorganisaties geen effect hebben op beschermde soorten of op natuurgebieden.

In hun visiedocument schrijven de organisaties dat een programmatische aanpak alleen kan worden uitgevoerd als er genoeg mensen zijn om toe te zien op de naleving van de regels.

In het document schrijven de organisaties verder dat de lijst met bejaagbare soorten moet worden afgeschaft. Afschot van wild kan alleen worden toegestaan als er schade ontstaat en dan alleen als alternatieven niet werken.

De natuurorganisaties zien een bijzondere rol voor het agrarisch natuurbeheer als een van de pijlers voor het draagvlak voor behoud en ontwikkeling van natuur en landschap.

Het primaat voor de vergunning verlening moet bij de provincies komen te liggen, zeggen de organisaties.

Lees meer over het stikstofbeleid

Beheer
WP Admin