AlgemeenNieuws

Verbazing over stap Dijksma inzake QLL

Doetinchem – De verschillende partijen in de vee- en vleessectoren zijn teleurgesteld en verbaasd over het besluit van staatssecretaris Sharon Dijksma om de erkenning van het kwaliteitssysteem QLL per 1 maart in te trekken en de verleende faciliteiten als stalkeuring en extra verzamelslagen voor kalveren en schapen in te trekken.

De sector is verbaasd omdat er voor volgende week nog een overleg stond gepland met hoge ambtenaren van het ministerie over de voortgang rond de kwaliteitsbewaking binnen QLL. Dat overleg was gepland in verband ook met het debat in de Tweede kamer van 6 februari. De verwachting was dat de staatssecretaris pas volgende week een beslissing zou nemen.

De varkenssector ziet niets in herinvoering van de klepkeuring. De verwachting is dat dit zal leiden tot een sterke kostenverhoging, die voor een belangrijk deel ook bij de primaire sector zal terechtkomen. De sector verwacht logistieke problemen en langere wachttijden voor de dieren die het welzijn niet ten goede komen.

De schapensector is bezorgd over de afschaffing van extra verzamelslagen. Dat leidt tot extra transportbewegingen en een forse kostenverhoging.

Beheer
WP Admin