Home

Nieuws

Vakbonden willen niet meer met FloraHolland praten

Aalsmeer – Vakbonden FNV en CNV hebben gesprekken over een sociaal plan bij FloraHolland beëindigd. De organisaties houden vast aan de eis dat het oude sociaal plan uitgangspunt is en zeggen schriftelijk acties tegen de bloemenveiling voor te bereiden. FloraHolland zegt teleurgesteld te zijn en noemt de houding van de vakbonden 'onrealistisch' terwijl de eisen van de vakbonden zouden leiden tot meer boventallige medewerkers.

Op 22 oktober 2013 hebben FloraHolland en de vakbonden een adempauze in het cao-overleg ingelast. De nadruk is daarna gelegd op het overleg over een nieuw sociaal plan. Op 17 januari 2014 zou in een verkennend overleg gesproken worden over de wijze waarop het cao-overleg het beste kan worden voortgezet. FloraHolland wil echter eerst spreken over een nieuw sociaal plan en pas daarna over de cao. In oktober 2013 kondigde de directie aan in 2014 200 voltijdbanen te schrappen. De jaarcijfers over 2013 bleken later slecht te zijn.
Volgens FloraHolland leidt het vasthouden aan het oude sociaal plan tot meer boventallige medewerkers. FloraHolland heeft een extra reistijd van 45 minuten vastgesteld bij standplaatswijziging, waar in het oude plan is uitgegaan van 30 minuten. Een belangrijke reden van de wijziging is volgens FloraHolland dat hiermee onnodig ontslag wordt voorkomen. FloraHolland schrijft dat het 'niet wenselijk' is om op de ene locatie medewerkers boventallig te verklaren en op een andere locatie vacatures te krijgen voor diezelfde banen.
De twee bonden hebben deze week op de locaties Aalsmeer, Rijnsburg en Honselersdijk met hun leden gesproken. Daarbij zou de meerderheid als mening hebben geventileerd, dat acties nu niet meer uit kunnen blijven. "Ze voelen zich respectloos behandeld", stellen de bondsbestuurders in een verklaring. De twee punten waarover overeenstemming uitblijft zijn volgens de bonden de hoogte van de ontslagvergoeding en de extra reistijd die medewerkers bij een reorganisatie moeten verhapstukken.
"FloraHolland is zeer teleurgesteld dat de vakbonden de handreikingen naast zich neerleggen. De dreiging met acties is onverantwoord voor medewerkers, het bedrijf en de sector", aldus FloraHolland directeur Rens Buchwaldt. "Ik ben me er zeer van bewust dat de organisatiewijzigingen voor medewerkers grote persoonlijke gevolgen kunnen hebben. Wij maken deze keuzes om ook in de toekomst een gezond FloraHolland te houden voor medewerkers en voor onze kwekers en handelaren."
FloraHolland neemt de komende weken maatregelen om de bedrijfsprocessen te borgen in geval van acties en zal daarover communiceren naar aanvoerders, handelaren en vervoerders.

Of registreer je om te kunnen reageren.