Home

Nieuws

'Tulp op lichte grond heeft vaak gebrek aan borium'

Apeldoorn – Tulpen op lichte gronden hebben vaak last van een gebrek aan borium. Uit cijfers van laboratorium BLGG AgroXpertus blijkt dat op zandgrond bij organische stof gehaltes van 5 tot 10 procent, 43 procent van de percelen een lage of vrij lage boriumtoestand heeft.

Volgens coöperatie Agrifirm wordt aangenomen dat gronden met veel organische stof over voldoende borium beschikken. Toch is ook op deze percelen het risico van boriumgebrek, meldt de coöperatie. De boriumvoorziening vraagt extra aandacht, zeker in combinatie met lage fosfaat-giften. Vooral bij tulpen die worden geteeld voor de broeierij, zijn veel rassen gevoelig voor boriumgebrek. Dan ontstaat uitval door scheurstelen. Veel rassen hebben dan ook meer last van blauwgroeien.

BLGG AgroXpertus meldde eind vorig jaar dat het tekort aan nutriënten in de bodem toeneemt. Het laboratorium concludeerde dat op basis van analyseresultaten van de laatste tien jaar. Dit kan invloed hebben op de productie en kwaliteit van de gewassen. Door de strengere mestwetgeving wordt minder dierlijke mest gebruikt, waardoor ook de aanvoer van mineralen en sporenelementen daalt.

Of registreer je om te kunnen reageren.